PRIZOR OD KOG ZASTAJE DAH: Pogledajte kako izgleda završeni mozaik na svodu kupole Hrama svetog Save (FOTO)

Novosti online

23. 10. 2020. u 11:48

HRAM Svetog Save je svedočanstvo naše neraskidive ljubavi sa bratskim ruskim narodom, ali i simbol snage, moći i kontinuiteta srpske državnosti od vremena Svetog Save do današnje Srbije, objavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić na svom profilu na Fejsbuku.

ПРИЗОР ОД КОГ ЗАСТАЈЕ ДАХ: Погледајте како изгледа завршени мозаик на своду куполе Храма светог Саве (ФОТО)

Arhiva Novosti

- Uz pomoć predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina, kao i uz ogromno zalaganje SPC i Ruske pravoslavne crkve, završava se izgradnja Hrama koja je započeta još davne 1935. i za koju su mnogi mislili da neće nikada biti završena. To su mogli da misle samo oni koji ne veruju i ne poznaju snagu srpskog naroda! Srbi su kroz izgradnju ovog hrama pokazali da je ljubav prema svojoj veri i Svetom Savi jača od svih iskušenja i nedaća koje su ga snašle u 20. veku - napisao je Vesić.

On ističe da je lepota kupole hrama Svetog Save zadivljujuća, da je ukrašena mozaikom koji se prostire na oko 15 hiljada kvadratnih metara, koji je težak 320 tona i sastoji se od 50 miliona kamenčića.

- Oltar sa Hristovom ikonom, sa rasponom ruku od 17 metara, površine je kao cela Saborna crkva u centru Beograda. Oltarski mozaik Bogorodice gotovo je istovetan onom iz Aja Sofije u Istanbulu - navodi Vesić.

Foto: Facebook/Goran Vesić

Hram posvećen Svetom Savi u Beogradu je, prema njegovim rečima, po lepoti i veličini u rangu Aja Sofije, ali sa značajnom razlikom – u njemu se vrši pravoslavno Bogosluženje.

- Zbog toga Hram Svetog Save u Beogradu, u godini kada je Aja Sofija preobraćena u džamiju, postaje novo pokloničko mesto pravoslavnih hodočasnika ne samo sa Balkana već iz celog sveta. Hram Svetog Save biće, uz hram Hrista Spasitelja u Moskvi, najveći i najlepši pravoslavni hram na svetu - ističe on.

Osim radova u unutrašnjosti Hrama, izvode se i radovi na uređenju platoa oko Hrama Svetog Save koji će potpuno promeniti čitav ambijent na ovom prostoru i omogućiti sagledavanje lepote Hrama iz svih pravaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri