KONOV KOEFICIJENT ULIVA STRAH: Danas je bilo manje novoobolelih, ali jedna brojka pokazuje ozbiljnost situacije

Novosti onlajn

10. 10. 2020. u 21:35

КОНОВ КОЕФИЦИЈЕНТ УЛИВА СТРАХ: Данас је било мање новооболелих, али једна бројка показује озбиљност ситуације

Foto: Printscreen/Pink

KOLIKO brzo celokupna epidemiološka slika može da se promeni najbolje pokazuje odnos broja testiranih i zaraženih odnosno tzv. Konov koeficijent, koji je u poslednjih desetak dana drastično skočio.

Broj novoobolelih od korona virusa u Srbiji poslednjih dana je trocifren, Beograd je označen kao glavno žarište, a nadležni upozoravaju na poštovanje epidemioloških mera i pojačanu kontrolu kako ne bi došlo do dramatičnijeg pogoršanja situacije.

Prema poslednjim podacima, za 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 4.976 osoba, njih 168 bilo je pozitivno. Ako uporedimo poslednje podatke broja testiranih i zaraženih dobićemo Konov koeficijent od 3,38 odsto! A samo desetak dan ranije, tačnije 29. septembra bilo je tek 0,88, veoma blizu čarobne granice od 0,5% koja se označava kao idealna.

Jeste da smo 5. oktobra imali manji broj zaraženih (51), ali je i manje ljudi testirano, te zato i Konov koeficijent nije najmanji za ovaj datum. Treba uzeti u obzir i da je 5. oktobar bio ponedeljak, a praksa je da se za vikend za testiranje javlja manji broj ljudi.

Broj zaraženih je i proteklih dana u porastu, a Konov koeficijent je sada dostigao vrednost preko 2%, što uopšte nije dobro, a na tu cifru je ranije i upozoravao dr Predrag Kon.

Inače, današnjih, 3,38 odsto najveći je broj još od 13. septembra kada je iznosio 3,5%, odnosno drugi najviši u poslednja dva meseca.

Koliko je važan Konov koeficijent

Pri kraju prvog talasa korona virusa, dr Predrag Kon je rekao "da ćemo o ukidanju vanrednog stanja i ukidanju restriktivnih mera moći da razgovaramo kada ovaj brojka padne ispod pet odsto". Sa druge strane vreme za pooštravanje mera je kada "Konov koeficijent" dostigne vrednost veću od dva.

- Kada broj novozaraženih u odnosu na broj testiranih spadne ispod 0,5 odsto to je sporadično javljanje - rekao je dr Predrag Kon u trenutku kada smo mislili da je prvi talas korone prošao.

Kako sada stvari stoje, daleko smo od željenih 0,5 odsto, a toj cifri ne ide u prilog najava, članova Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19, koji upozoravaju da nam sledi jesenji pik čiji bi udar mogao da se oseti već za sedam do deset dana.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

David

11.10.2020. 06:46

Šta ako je doktor u pravu 100% ili 98% a niko ga ne sluša a samo pokušava da nas spasi koliko je moguće jer je narod neposlušan i lud to jest ne "prihvata" savete od nekog tamo