NAGRADA “DRAGIŠA KAŠIKOVIĆ”: Laureat Aleksandar Apostolovski

Novosti online

02. 10. 2020. u 20:21

DOBITNIK ovogodišnje nagrade Srpske reči “Dragiša Kašiković” za je novinar i kolumnista “Politike” Aleksandar Apostolovski.

НАГРАДА “ДРАГИША КАШИКОВИЋ”: Лауреат Александар Апостоловски

Foto: printskrin

U obrazloženju nagrade se navodi da mu je priznanje dodeljeno za visoko profesionalno umeće, istraživačko i analitičko novinarstvo, kao i za objektivnost, autentičnost, britkost, nezavisnost, nepristrasnost i hrabrost u objavljivanju informacija i stavova.

O dobitnicima je odlučivao žiri u sastavu Aleksandar Čotrić, Gančo Savov i Miodrag Jakšić.

OBRAĆANjE ALEKSANDRA APOSTOLOVSKOG:

-Od kad smo nastali, nismo se sastavili. I takvi smo ostali: posvađani, rastavljeni, zakrvljeni i nikad zakrpljeni. Da li je onda sudbina Dragiše Kašikovića, u noći između 18. i 19. juna 1977. godine, mogla da bude drugačija? Nije, jer da je drugačije, ne bismo opstali ovakvi kakvi smo.

Srbi, jednostavno, nemaju smisla za metamatiku. Umesto da se množe, oni se dele. Umesto da nas je sve više, sve nas je manje.

U toj večnoj računskoj operaciji kojoj se ne nazire kraj i niko ne može da se seti kada je zapravo počela, a tu jednačinu nisu smislili ni Tesla, ni Pupin, ni Milanković, ni Mika Alas, neki ipak ostanu kao celi brojevi, ako ih posluži sreća. Mnogi su završili kao decimale, odnosno, kao komadići.

Usud uklete srpske matematike niko nije uspeo da dešifruje. Slutim da ni veštačka inteligencija neće biti te sreće. Pobeći će od nas što dalje, jer ćemo sve te moćne algoritamske siteme pretvoriti u besne robote koji će tako strasno želeti da se samounište.

Videćete, postaće ta superbića, čim zavire ovamo, karađorđevićevci i obrenovićevci, pašićevci i apisovci, četnici i partizani, Latinka i Dobrica, slobisti i antislobisti, vučićevci i antivučićevci, zvezdaši i partizanovci. Jedni će da stave pekokraku, drugi kokardu.

Apsurd srpske jednačine jeste taj da onaj koji je reši, neće dobiti Nobela za matematiku, nego za medicinu. Arčibald Rajs je znao ponešto o tome. Došao je kao forenzičar, hemičar i kriminolog, a postao najveći srpski psihoterapeut. Ničemu nas nije naučio. Podeljeni, i dalje smo zamorčići za nekog budućeg Arčibalda.

Zahvaljujem se žiriju na nagradi, ne zato što je zaslužujem, već zato što su na dobrom tragu da dođu do rešenja. Četnici dodeljuju nagradu partizanu! Očekivano od vas, u srce ste me uboli!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024