OD DANAS BESPLATNI: Senzori za merenje šećera u krvi

Tanjug

01. 10. 2020. u 19:13

ОД ДАНАС БЕСПЛАТНИ: Сензори за мерење шећера у крви

Foto: Depositphotos

SENZORI za merenje šećera u krvi za sve građane obolele od dijabetesa od danas su besplatni, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Ministarstvo navodi da senzori za osobe obolele od dijabetesa nisu obezbeđeni do sada, iako je Pravilnik Ministarstva zdravlja o uvođenju senzora stupio na snagu 30. januara zbog neažurnost pojedinih organa zdravstvenog sistema.

"Iz tog razloga, a usled velikog značaja navedenih senzora, Ministarstvo zdravlja se izvinjava osobama obolelim od dijabetesa", navodi se u saopštenju i dodaje da je procena da u Srbiji više od 700.000 ljudi i dece boluje od dijabetesa, te je unapređenje njihovog položaja jedan od prioriteta.

Senzori za merenje nivoa šećera u krvi, odnosno aparati koji mere šećer u krvi bez bockanja, postavljaju se na nadlakticu i rezultati se lako očitavaju što je od izuzetnog značaja posebno za decu koja primaju insulinsku terapiju i njihove roditelje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Sonja Perić

01.10.2020. 19:28

Poštovani, na koji način i gde može da se preuzme ovaj besplatni aparat za merenje šećera. Ja sam dugogodišnji dijabetičar i ovaj aparat bi mi mnogo značio. Unapred se zahvaljujem.