OBRAĆANJE KRIZNOG ŠTABA: Dr Kon upozorio - Raste broj zaraženih u Beogradu, odluka o karantinu u ponedeljak

Novosti online

11. 09. 2020. u 15:12

NA današnjoj konferenciji kriznog štaba javnosti se obraća Verica Jovanović, direktorka "Batuta", i epidemiolog Predrag Kon.

ОБРАЋАЊЕ КРИЗНОГ ШТАБА: Др Кон упозорио - Расте број заражених у Београду, одлука о карантину у понедељак

Predrag Kon / Foto Tanjug

- Treba naglasiti da nema opuštanja, zato što raste procenat onih koji su aktivno oboleli u Beogradu. Mi smo ove nedelje imali jedan blagi skok otkrivenih slučajeva dnevno - rekao je dr Kon, i istakao da je ukupan broj zaraženih u prestonici 36 odsto u odnosu na celu zemlju. 

Kon je rekao da je i Kragujevac, kao i Beograd, na udaru korone.

- Samo u školama imamo više od pola miliona dece, ali je tamo poprilično striktna kontrola. Moramo da što više sprečimo ponašanje koje će omogućiti virusu da se širi.

Dr Kon je rekao da Krizni štab stalno upozorava na one koji se vraćaju sa letovanja u Crnoj Gori, i istakao da će u ponedeljak biti doneta odluka o karantinu.

- Klasičnog karantina u smislu izdvajanja iz doma ljudi koji se vraćaju neće biti. Videćemo u ponedeljak kakva će biti odluka.

Naš epidemiolog je istakao da moramo da sprečimo punjenje bolnica i širenje virusa, i rekao da to možemo da uradimo i da zavisi samo od nas.

- Sve što mi, pa i predsednik, možemo da uradimo, je da pokazujemo put i dajemo smernice za ponašanje. Ako nema nikakvog odziva od strane građana, onda to nema nikakvog smisla.

Dr Jovanović je rekla da je bilo pojedinačnih kažnjavanja, ali i kažnjavanja firmi, vlasnici restorana i firmi, zato što su kršili mere i zabrane okupljanja.

- Zakon o zaštiti stanovništva od zarazne bolesti propisuje upravo ovakve mere i pokazuje nam da za suzbijanje kovida 19 moramo da delujemo zajedno. Moramo da nastavimo da nosimo maske i da održavamo distancu. Na današnji dan pre 6 meseci je proglasila pojavu pandemije, a ovo su načini i mere koje primenjujemo da bi sprečili širenje kovida 19.

Ona je istakla da pored kaznenih mera, koje sprovode inspekcije, to samo predstavlja promovisanje mera koje će dati rezultate.

- Virus nije deo naše prošlosti, tu je sa nama i nastavlja da se širi. Ako želimo da zaustavimo virus, moramo da prekinemo njegov prenos, što zavisi samo od nas.

Kon se nadovezao po pitanju sajamskih manifestacija, i rekao da će Krizni štab raspravljati o tome, i istakao da moramo da razmišljamo i o ekonomskom aspektu.

- Moramo da razmišljamo i o muzičarima, koji sviraju na slavljima i svadbama, koji su sada potpuno uskraćeni za prihode. To je svakako jedna ozbiljna klackalica, šta treba i mora da se popusti, a gde ne smemo da ustuknemo - rekao je Kon i istakao da je protiv bilo kakvih masovnih okupljanja, odgovarajući na pitanje o najavljenom muzičkom festivalu na Adi.

- Pošto je ovde Grad organizator, ja se nadam da će se poštovati sve mere. Nisam ja protiv veselja, potpuno suprotno, nego imam obavezu da kažem istinu. Što bi mi ulazili u dodatni rizik u ovakvoj situaciji.

Naš epidemiolog je rekao da su neki ustanovljeni postupci pod lupom, na pitanje o vakcinama i tome za koju će se odlučiti Srbija.

- Svi ti procesi su pod ogromnom lupom javnosti, kao što smo videli u slučaju vakcine "Astra Zeneka". Što se tiče kineske vakcine, to je pitanje načina na koji ćemo biti obavešteni o tome. Krizni štab mora da bude detaljno upoznat sa razgovorima o eventualnom nabavljanju vakcine protiv kovida.

On je naglasio da će vakcina ući u masovnu upotrebu najverovatnije sledeće godine. 

- Jako je važno, pošto nam stiže sezona gripa, da sprečimo sudar tih zaraznih bolesti. Apelujemo na građane da se vakcinišu protiv običnog gripa u što većem broju - nadovezala se dr Jovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a