JAK SPORT ZA JAKU VOJSKU: Fizičkom aktivnošću se ojačava kvalitet pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije

Novosti online

27. 08. 2020. u 00:03

JEDAN od osnovnih razloga zbog kojih se sportu u Vojsci Srbije pridaje veliki značaj je višestruki uticaj sporta na izgradnju psihofizičkih i moralnih osobina pripadnika vojske

ЈАК СПОРТ ЗА ЈАКУ ВОЈСКУ: Физичком активношћу се ојачава квалитет припадника Министарства одбране и Војске Србије

Foto: Ministarstvo odbrane

U Vojsci Srbije, fizička obuka sprovodi se planski i sistematski kao trajan proces obučavanja i uvežbavanja njenih pripadnika i to izvođenjem raznih vežbovnih i sportskih aktivnosti, sportskih takmičenja i provera fizičkih sposobnosti.

Težnja da se svakom pripadniku Vojske Srbije omogući bavljenje sportom sve do profesionalnog nivoa, institucionalizovana je formiranjem Odeljenja za sport u sastavu Univerziteta odbrane u kome je je formirana i Sportska jedinica početkom 2019. godine.

Ciljevi Sportske jedinice su promocija Republike Srbije, odnosno Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, na globalnoj vojnoj sportskoj mapi ostvarivanjem zapaženih rezultata na velikim vojnim sportskim događajima u zemlji i inostranstvu, nastup na takmičenjima Međunarodnog saveta za vojne sportove (CISM) i stručna podrška u radu sportskih sekcija Vojne akademije, Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole.

Veliki iskorak za sport u Vojsci Srbije, kao i podršku u razvoju nacionalnog sporta, načinjen je saradnjom sa Olimpijskim komitetom Srbije, zapošljavanjem vrhunskih sportista u sistem odbrane. Tako su u svojstvu vojnih službenika redove naše vojske pojačali višestruki prvaci države u atletici Mihail Dudaš, u streljaštvu Dimitrije Grgić i Jasmina Milovanović, u džudou Aleksandar Kukolj, Žarko Ćulum i Anja Obradović, u skijanju Nevena Ignjatović, u karateu Jovana Preković.

Angažovanje zaslužnih sportista i sportista međunarodnog razreda u Sportskoj jedinici, kako nastupom na 7. svetskim vojnim igrama u Kini, na kojima je reprezentacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije osvojila tri medalje, tako i kroz kontinuirane medijsko-promotivne aktivnosti, označava početak intenzivnog jačanja prestiža Republike Srbije kroz vojni sport u regionu i svetu.

Od formiranja Sportske jedinice, njeni pripadnici osvojili su 30 medalja na međunarodnim takmičenjima i 39 medalja na prestižnim takmičenjima u Srbiji.

Značajnim sportskim rezultatima vojnih sportista posebno je doprineo sportski centar Vojne akademije kao i savremena Atletska dvorana koja im je na raspolaganju za treniranje tokom cele godine. Gradnje Atletske dvorane, koja je prvi specijalizovani objekat za pripremu i trening atletičara i tokom zimskog perioda, završena je 2016. godine. Izgradnju atletske dvorane podržalo je Ministarstvo za omladinu i sport, dok je zemljište za objekat ustupilo Ministarstvo odbrane.

Foto: Ministarstvo odbrane

Ministarstvo odbrane izdvojilo je sredstva i renovirani su svi sportski objekti na Vojnoj akademiji. Posebno je nove mogućnosti dobila Pištoljska streljana, koja je nakon rekonstruisanja i modernizacije postala jedno od najmodernijih zatvorenih strelišta na Balkanu. To je značajno doprinelo unapređenju obuke iz oblasti naoružanja i gađanja, jer se u sklopu streljane nalazi deo za filmsko strelište, koji omogućava pripremu kadeta na simulacionom trenažeru, što je važno kao priprema za izvršenje početnih gađanja koja kadeti realizuju u sklopu školovanja. Uskoro će biti otvorena i vazdušna streljana u okviru Vojne gimnazije.

Na Vojnoj akademiji aktivno funkcioniše oko 20 sportskih sekcija. Kadeti Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA, učenici Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole učestvovali su na brojnim sportskim takmičenjima u 2019. i 2020. godini. Ostvareni su zapaženi rezultati na domaćim takmičenjima, a na međunarodnom planu zapaženi su uspesi na takmičenjima u jedrenju u Italiji, višeboju u Češkoj, na tradicionalnom međunarodnom turniru u streljaštvu „Ištvan Poljanac“, Prvom bilateralnom kadetskom atletskom mitingu u dvorani 2019. godine, kao i na uzvratnom dvoranskom atletskom mitingu u Ruskoj Federaciji u Moskvi 2020. godine.

Republika Srbija je 2003. godine primljena u članstvo CISM i od tada su vojni sportisti   učestvovali na brojnim CISM takmičenjima, a najvažnija su pet učešća na Letnjim svetskim vojnim igrama i na tri Zimske vojne igre, na Prvim kadetskim svetskim vojnim igrama, na svetskim vojnim prvenstvima u skijanju, atletici, maratonu, džudou, orijentiringu, padobranstvu, streljaštvu, jedrenju i drugim sportovima.

Foto: Ministarstvo odbrane

Delegacija Republike Srbije pri CISM uspešno je organizovala sportske manifestacije kao što su evropska konferencija, svetsko vojno prvenstvo u maratonu, strategijski seminar CISM i svetsko vojno prvenstvo u krosu. Takođe, 2009. godine inicirala je i regionalnu aktivnost pod okriljem “CISM – FIFA Futsal Cup” sa ciljem jačanja saradnje i poverenja između oružanih snaga zemalja bivše SFRJ.

Sportisti Vojske Srbije i van sportskih terena i takmičenja mnogo puta su ličnim primerom pokazali sve one ljudske kvalitete. Za vreme vanrednog stanja proglašenog usled pandemije izazvane virusom Kovid-19, sportisti, pripadnici Sportske jedinice Vojne akademije, ne prekidajući svoje treninge, aktivno su učestvovali i u humanitarnim aktivnostima.

Kroz svoju istoriju, a najviše u trenucima kada je bilo najteže, Vojska Srbije pokazala je da nju ne čini samo skup ljudi, tehnike i pravila, već skup vrednosti zbog kojih postoji, kao i da je u centru svega čovek koji te vrednosti brani. Zato će Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije nastaviti i sportom jačati kvalitete svih svojih pripadnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri