LEKARI UPOZORAVAJU: Simptomi alergije i kovida često su slični, evo kako da ih razlikujete

I. KOVAČIĆ

22. 08. 2020. u 12:30

SEZONA cvetanja korova uveliko je u toku.

ЛЕКАРИ УПОЗОРАВАЈУ: Симптоми алергије и ковида често су слични, ево како да их разликујете

Foto: Depositphotos

Oni koji se prvi put suočavaju sa simptomima alergije na ovu vrstu biljaka, najčešće ambroziju, mogli bi po nekim simptomima da pomisle da su zaraženi virusom korona.

Doktor Žikica Jovičić, alergolog i imunolog Kliničkog centra Srbije, kaže da se u nekim znacima alergijska reakcija može preklapati sa kovidom:

- Simptomi koji se preklapaju su sekrecija iz nosa i kijanje. Gubitak mirisa je povezan sa najizraženijim simptomima alergije u smislu zapušenosti nosa, a kod infekcije kovid 19 infekcije gubitak mirisa je vrlo nagao i potpun. Što se tiče gubitka čula ukusa, on se gotovo nikada ne javlja u slučaju alergije. Zajednički simptomi mogu da budu i osećaj nedostatka vazduha, ali se kod alergija ovaj simptom javlja povremeno u napadima, dok kod kovida 19 ima tendenciju da se javi naglo i da se ne smiruje.

Kod pacijenata sa alergijama, kako objašnjava dr Jovičić, može da se javi i umor kao posledica lošeg sna, ali nije toliko izrazit i nije praćen simptomima tipa malaksalosti i bolova u mišićima. Među zaraženima virusom korona se praktično ne javljaju svrab i suzenje očiju, dok su kod alergija oni nezaobilazni.

Klinički je teško razgraničiti ova dva stanja, ali PCR test, analiza krvi i snimak pluća razrešavaju dilemu

- Kada je reč o bolu u grlu, on je tipičan za infekciju kovidom, ali ne i za alergije. Takođe, u slučaju alergije ne javlja se povišena telesna temperatura, dok je kod kovida, po pravilu, vrlo česta i može da bude udružena sa mučninom i dijarejom. Naravno, na kraju trebalo bi istaći da se ne može u potpunosti isključiti da pacijenti sa alergijskim rinitisom dobiju i kovid 19. Dakle, iako je klinički nekada teško, ipak na osnovu PCR testa, analiza krvi i rendgena ili skenera pluća, ova dva stanja mogu lako da se razlikuju - kaže dr Jovičić.

Foto: Depositphotos

Alergija na polene korova je česta, a naročito na polen ambrozije. Skoro polovina pacijenata sa alergijskim rinitisom pati upravo od tegoba koje uzrokuje ova korovska biljka. Sve je više mlađe populacije sa alergijama, a procenjuje se da će ovaj broj u budućnosti da raste.

TERAPIJA ŠTO PRE

SVI koji jo nisu počeli da uzimaju terapiju protiv simptoma alergijskog rinitisa trebalo bi da počnu što pre, jer lekovi svoje dejstvo ispoljavaju dosta brzo.

- Da bi simptomi potpuno nestali potrebno je uzimati terapiju nekoliko dana - kaže dr Jivičić. - U ovakvim slučajevima doza i broj lekova su obično veći u odnosu na uvođenje lekova na početku sezone.

- Dovoljno je da u vazduhu bude oko 10 polenovih zrna u kubnom metru vazduha da bi i najosetljiviji imali simptome - kaže dr Jovičić. - A samo jedna biljka može da proizvede i nekoliko milijardi polenovih zrna, koji pod povoljnim vremenskim uslovima mogu da se raseju i na udaljenost od 50 kilometara.

Naš sagovornik posebno napominje da su pacijenti sa neregulisanim alergijskim rinitisom skloniji tome da dodiruju nos i oči, pa tako potencijalno, ukoliko ne paze striktno na higijenu ruku, mogu da povećaju rizik od dobijanja kovida 19. Zato nošenjem maski na otvorenom mogu da smanje izloženost polenima i imaju povoljan uticaj na smanjenje simptoma alergijsog rinitisa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere