PRVO SAVETI, PA KAZNE: Inspekcija kontroliše primenu mera u sportskim društvima

J. Ž. S.

19. 08. 2020. u 12:44

INSPEKTORAT za rad započeo je juče akciju kontrole sportskih društava širom Srbije, a osnovno pitanje inspektora na terenu bilo je da li poslodavci imaju donet plan mera protiv korone i da li ga primenjuju. Istovremeno su kontrolisane i državne istitucije, poput filijala Fonda PIO, Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i određene zdravstvene ustanove.

ПРВО САВЕТИ, ПА КАЗНЕ: Инспекција контролише примену мера у спортским друштвима

Novosti

Stevan Đurović, direktor Inspektorata za rad naglašava da će inspekcija još ove nedelje ići u savetodavnu kontrolu, ali da će već sledeće nedelje početi i da kažnjava.

- Kontrolom su obuhvaćeni svi poslodavci i firme, koji su bili u obavezi da do 11. avgusta, u skladu sa pravilnikom donetim mesec dana pre tog datuma, naprave plan preventivnih mera za svoje firme. Oko 90 odsto njih je to uradilo kako treba, dok oko osam procenata nije ni počelo da radi, a to su obično bile manje firme, dok je dva odsto počelo da pravi plan preventivnih mera - kaže Đurović.

Narednih desetak dana planiramo da proverimo što veći broj poslodavaca, ako posle toga budemo videli da poslodavci nisu ništa uradili, onda će biti preduzete mere predviđene zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu.

- Manje firme sa troje do desetoro zaposlenih se oslanjaju na agencije za bezbednost i zdravlje na radu - rekao je Đurović.

On ističe da su svi propusti posledica ljudskog faktora i neodgovornosti. Na primer, da nisu ništa uradili po pitanju izrade plana mera, da ne zahtevaju nošenje maski, niti imaju sredstva za dezinfekciju, ne mere temperaturu zaposlenima pri ulasku u objekte i slično.

- Nailazili smo i na slučajeve gde je bilo zaraženih, a da nemamo informaciju da je to prijavljeno - dodao je Đurović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri