ITALIJANI PONOVO ČUVAJU SRPSKU SVETINJU: Italijanski KFOR zamenio moldavske vojnike na obezbeđenju manastira Visoki Dečani

D. Z.

18. 08. 2020. u 15:02

ITALIJANSKI vojnici iz sastava regionalne komande Zapad u sastavu KFOR-a, zamenili su juče(danas u utorak) vojnike iz Moldavije na stražarskim položajima u specijalnoj zaštićenoj zoni u Dečanima.

ИТАЛИЈАНИ ПОНОВО ЧУВАЈУ СРПСКУ СВЕТИЊУ: Италијански КФОР заменио молдавске војнике на обезбеђењу манастира Високи Дечани

Foto: D. Z.

Kako se navodi u objavi na “tviter” stranici KFOR-a “ova misija je prva odgovorna za zaštitu manastira Visoki Dečani.

Inače, ova svetinja zadužbina kralja Stefana dečanskog koja je pod zaštitom Uneska jedina je pravoslavna svetinja na Kosmetu koju još uvek obezbeđuju vojnici KFOR-a.

- Ovo je jeidna svetinja  sa koje KFOR nije preneo nadležnost na kosovsku policiju zbog vrlo specifične situacije koja zahteva prisustvo međunaorndih snaga što je procena i nas monaštva ali i misije KFOR-a -pojašnjava otac Sava Janjić iguman svetinje o linjenici da KFOR obezbeđuje Visoke Dečane.

Inače, vojnici iz sastava italijanskog KFOR-a čija se baza nalazi nedaleko od puta Peć - Dečani, često su (u šta su se Novosti bezbrojputa uverile) na liturgijama u samoj svetinji čijoj se arhitekturi, ali i unutrašosti a pre svega moštima svetog kralja - dive.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a