OPREZ: Zbog migrene strada vid

DOKTOR U KUĆI - I. K

ponedeljak, 03. 08. 2020. u 17:47

ОПРЕЗ: Због мигрене страда вид

Foto: Depositphoto

POSTEPENO propadanje očnog živca i razvoj glaukoma mogu da budu uzrokovani i jednim od najčešćih tipova glavobolje - migrenom. Zašto je to tako nauka još nije razotkrila, ali je veza uočena.

Neurolog Boban Stepić kaže da postoji više naučnih studija koje dokazuju povećanu učestalost glaukoma kod osoba koje boluju od migrene:

- Mehanizam povezanosti ove dve patologije nije sa sigurnošću utvrđen. Moguće je da se radi o vaskularnim događanjima u toku napada migrena, ali i o prolongiranom fiziološkom stresu kod osoba sa migrenom.

Inače, glaukom kao oboljenje oka, često izaziva vrlo intenzivne glavobolje, ali je dijagnostikovanje ovih glavobolja prilično lako.

- To je razlog zašto se svi pacijenti sa glavoboljom obavezno šalju na oftalmološki pregled - kaže dr Stepić.

Osim migrene, uočeno je da se glaukom učestalije javlja kod osoba koje boluju od dijabetesa, arterijske hipertenzije, slabosti srca, nekih anemija i povećanih masnoća u krvi.

- Uzroci glaukoma su vrlo raznoliki - kaže naš sagovornik. - Među njima navode se traume oka, hemijske povrede, infekcije, zapaljenja, primena kortikosteroida.

Glaukom je bolest kod koje nepovratno propada očni živac i ako se ne leči na vreme može da dovede do potpunog gubitka vida. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije procenjuje se da 70 miliona ljudi u svetu ima oštećenja u sklopu glaukomske bolesti, samo polovina istih ima potvrđenu dijagnozu glaukoma, a mali procenat tih bolesnika ima adekvatnu terapiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)