KRIZNI ŠTAB O EPIDEMIJI: Gojazni i dijabetičari najviše ugroženi (VIDEO)

Novosti online

29. 07. 2020. u 15:10 >> 15:57

Članovi Kriznog štaba za borbu protiv pandemije korona virusa na konferenciji u Palati Srbija javnosti prezentuju nove podatke o bilansu epidemije u našoj zemlji i govore o svim drugim pitanjima vezanih za situaciju sa kovidom.

КРИЗНИ ШТАБ О ЕПИДЕМИЈИ: Гојазни и дијабетичари највише угрожени (ВИДЕО)

Foto Tanjug

U poslednja 24 sata u Srbiji su na korona virus testirane 9.653 osobe, pozitivno je bilo 372, a nažalost, preminulo je sedam osoba.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja, na respiratorima u bolnicama širom zemlje nalaze se 143 osobe, 13 manje nego tokom jučerašnjeg dana.

Prema rečima člana Kriznog štaba dr Zorana Gojkovića, zapaženo je da je među preminulima veliki broj onih koji su gojazni ili boluju od dijabetesa.

- Važno je da uspemo u tome da građane orijentišemo na fizičku aktivnost kako bi se smanjila gojaznost. Gojaznost se može svrstati u dijagnozu. Radili smo na programskim aktivnostima u vezi sa usvajanjem zdravih stilova života da edukujemo mlade i starije, te kako da se prilagodi ishrana savremenom dobu. Naravno da ćemo i na dalje raditi na tome, upravo smo pričali da se u to uključe i prosveta i sportska udruženja, te da se na jedan ozbiljan način sugeriše koliko je to bitno i važno - naglasio je Gojković.

Zoran Gojković / Foto Tanjug

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojović kaže da traganje za kontaktima zaraženih, poput aplikacije koja upozorava ukoliko se nađete u blizini zaraženog, veliki broj zemalja je već uradio aplikaciju, neki su pustili u probni rad, a neke zemlje čekaju.

"Imamo posebno oformljenu IT grupu koja radi na unapređenju softvera za sve podatke, ali radi i na razvoju naše aplikacije, tako da će naša javnost biti obaveštena. Te aplikacije rade u zemljama istočne i jugositočne Azije, ", rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Ne vežbam, ali kažu da sam smršao

Jedno od novinarskih pitanja upućeno dr Gojkoviću bilo je stiže li da vežba?! On je odgovorio da ne, jer radi po 10-11 sati dnevno kao i svi lekari u Srbiji, ali da su mu poznanici rekli da je smršao.

- Ako se to može tako nazvati, da se izrazim priprosto, to je moja sreća u ovoj nesreći... koroni - dodao je dr Gojković.

O kriznom štabu kaže kaže da ima i stalne i angažovane po potrebi članove.

"U formalnom smislu to je telo Vlade koje po potrebi može da angažuje stručna lica. Oni se angažuju da ponognu oko zadataka koji se nameću. Ono ošto je izašlo danas u medijima, to su izabrani članovi štaba, ali postoji veliki broj angažovanih članova štaba, iz reda intenzivista, epidemiologa... Ne samo medicinske struke imamo i one koji se bave socijalnom problematikom, naučnom... "

Na zapadnom Balkanu jeste povećan broj obolelih, raste svuda ponovo broj obolelih, rekao je Gojković.

"Krajem jula imamo ono što smo očekivali, da će nam biti potrebno dve do tri nedelje aktivnih mera, svega što smo na početku meseca, to jest što smo između 5. i 10 jula uveli."

U statistici i kontrolni testovi

"Najveći porast u našem regionu se registruje u Rumuniji", navela je direktorka Instituta Batut Verica Jovanović.

Verica Jovanović / Foto Tanjug

Kada je u pitanju testiranje, prema podacima koji oni raspolažu, u Srbiji je testirano više od devet hiljada osoba, objašnjava ko "spada" u te brojeve.

"Tu se nalaze i osobe koje su kontrolno testirane i za putovanje i ponovljeno testirane", rekla je Jovanovićeva.

Staćemo u red za vakcinu kad se pojavi

Odgovarajući na pitanja novinara Gojković je reka da trenutno još nema vakcine za kovid-19

"Postoje različite naznake farmaceutskih kuća da rade na razvoju vakcine. Ali vakcine nema", rekao je Gojović, dodajući da ćemo se potruditi da stanemo prvi u red za nju.

Na softeru na kom se trenutno radi u Vladi imaćemo mogućnost da pomognnemo sa ozbiljnim statističkim podacima o tačnim procentim koji su naši građani letalno završili, rekao je Gojković i napomenuo: Na tom se radi i uskoro ćete biti obavešteni.

"Svi sa nestrpljenjem u Srbiji smo čekali da zaravnamo krivu, posledica mera koje sprovodimo i dopiranju do svesti građana da je ovo borba svih nas. U sledećem vremenskom periodu šta nas čeka, u avgustu su prognoze da će temperatura biti veća. Moramo naći način da se ponašamo na način u skladu sa svim preporukama", kazao je Gojković, izrazivši očekivanje da ćemo u narednom periodu imati problema i sa plažama.

"Niste sve vreme u vodi, i van vode ste, komunicirate."

Istakao je još jednom da će svako nepoštovanje mera doneti ponovo do rasta krive.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a