TRAJNO SEĆANJE NA ALEKSANDRA SAŠU POPOVIĆA: Podrška Pokrajinske vlade Fondu koji će nositi ime studenta generacije poginulog u NATO agresiji

J. S.

02. 12. 2021. u 23:18

POKRAJINSKI sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević održao je danas radni sastanak sa profesorima Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Mirjanom Ivanović, prof. dr Ružicom Igić i Ljiljanom Popović, majkom jednog od najboljih studenata i asistenata PMF-a Aleksandra Saše Popovića, koji je kao rezervista Vojske Jugoslavije poginuo u NATO bombardovanju.

ТРАЈНО СЕЋАЊЕ НА АЛЕКСАНДРА САШУ ПОПОВИЋА: Подршка Покрајинске владе Фонду који ће носити име студента генерације погинулог у НАТО агресији

Pokrajinska vlada

Po Miloševićevim rečima susret je organizovan sa ciljem da se  sačuva trajno sećanja na izuzetne ljudske i radne osobine Aleksandra Saše Popovića.

- Koliko god da zvuči apsurdno, danas smo ovde zbog „radosti", jer slavimo ono najbolje u našem detetu, što stvaramo divnim vaspitanjem, odanošću državi i idejama obrazovanja i njegovoj usmerenosti ka najvišim ciljevima. To je nešto što je ostalo da živi do današnjeg dana, u plemenitoj ideji koju je pokrenula njegova majka, a podržali su profesori sa Departmana za matematiku i informatiku Prirodno-matematičkog fakulteta - rekao je sekretar Milošević.

On je dodao da se u ovakvim vrednostima, u ime svih koji su zaboravljeni do sada, najbolje očitava besmrtnost ideje stvaralaštva i izuzetnosti onih koji su privrženi vrednostima porodice, svog naroda i svoje države.

- Moja želja je da u ime Pokrajinske vlade preuzmemo deo odgovornosti u funkcionisanju Fonda „Aleksandar Popović“, koji neće biti samo finansijski, nego i organizacioni, i da zajedno osmislimo na koji način ćemo u narednim godinama čuvati uspomenu na našeg Aleksandra - zaključio je sekretar Milošević.

Prof. dr Mirjana Ivanović, koja je bila mentor Aleksandru Saši Popoviću, kazala je da su ustanovljene dve nagrade koje nose njegovo ime.Reč je o univerzitetskoj nagradi za izuzetne studente koji zadovoljavaju visoke kriterijume i fakultetskoj nagradi koja se dodeljuje za vrhunski naučni rad.

Aleksandar Popović je rođen 24. aprila 1973. u Novom Sadu. Bio je učenik i student generacije, kao i član Mense. Višestruko je nagrađivan kao student i istraživač, a svoj prvi stručni rad objavio je već kao sedamnaestogodišnjak. Studije informatike na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu upisao je 1992. godine, a završio ih 1997.godine  s prosečnom ocenom 9,96.

Za izuzetan diplomski rad dobio je nagradu „Mileva Marić Ajnštajn" Univerziteta u Novom Sadu.Radio je kao asistent pripravnik na Institutu za matematiku.U okviru letnjeg naučnog programa boravio je mesec dana na Univerzitetu Ilinois u Čikagu. Učestvovao je na više naučnih skupova, objavio šest naučnih radova u zemlji i inostranstvu i bio koautor tri udžbenika. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZDRAVLJE JE NAJVEĆE BOGATSTVO: Možemo da izgradimo zdraviji, pravedniji i održiviji svet