SAD BANKE POČELE DA TUŽE ADVOKATE: Spor između branilaca i bankara oko naplate troškova kredita dobio novu dimenziju

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

17. 11. 2021. u 10:00

BRANISLAV Popović, bivši advokat, sada javni beležnik u Aleksandrovcu, i njegova koleginica Slađana Sudimac, koja je nasledila Popovićeve predmete, prvi su pravni zastupnici protiv kojih je neka banka podnela tužbu za naknadu štete zbog sporova oko troškova obrade kredita. Reč je o Unikredit banci, koja pred Višim sudom u Beogradu traži 529 miliona dinara odštete.

САД БАНКЕ ПОЧЕЛЕ ДА ТУЖЕ АДВОКАТЕ: Спор између бранилаца и банкара око наплате трошкова кредита добио нову димензију

Arhiva Novosti

Oni terete Popovića da je protivpravno pribavio na hiljade klijenata, suprotno Kodeksu profesionalne etike advokata. Kako navode, prema podacima Osnovnog suda u Novom Sadu, samo u prošloj godini, pred tim sudom je pokrenuo čak 4.553 postup ka protiv banaka, a u Beogradu, samo protiv Unikredit banke 2.340 parnica. Broj je, cene, daleko veći, jer je Popović pokretao sporove protiv 21 banke. Tužioci ga kvalifikuju kao "rodonačelnika i najistaknutijeg advokata" takvog načina postupanja koji podrazumeva nuđenje pravnih usluga preko posrednika, uz "agresivno reklamiranje preko oglasa na banderama, stanicama gradskog prevoza, pozivanjem građana..."

"Advokati daju blanko punomoćja za zastupanje, a čim se ulovi novi klijent, podnesci se automatski štancuju, a procesne radnje nepotrebno umnožavaju kadgod je moguće, a kutije novih predmeta svakodnevno istovaruju ispred sudova. Neretko je sporno i da li je korisnik kredita potpisao punomoćje ili pak neko treće lice... Predmeti se prodaju i preprodaju (direktno ili na licitaciji), a neki tužioci nisu ni svesni da su tužili banku," navode zastupnici Unikredit banke, konstatujući da najmanje naknade dobijaju korisnici kredita, a najviše advokati.

Protiv Popovića je, kažu, Advokatska komora Vojvodine već podnela disciplinsku prijavu, prema kojoj je kao posrednike u pribavljanju klijenata koristio Udruženje za zaštitu prava potrošača "Delta plus 2020" iz Kovina, u čijim prostorijama su građani potpisivali blanko punomoćja.

Takođe dodaju da Popović zloupotrebljava procesne radnje, jer umesto da združi sve tipske predmete, obuhvatajući ih istom tužbom protiv identične banke, on umnožava radnje, zatrpavajući sud i nanoseći štetu tužiocu. Zastupnici banke navode i da je sa ovakvom praksom nastavila Slađana Sudimac. Zato traže od Popovića i Sudimac da im solidarno isplate 529.809.460 dinara, plus zateznu kamatu i troškove postupka.

Ova advokatica nije se javljala na naše pozive, a u Javnobeležničkoj komori su nam rekli da Popović još nije otvorio notarsku kancelariju, pa ne mogu da nam daju njegov kontakt. Ali, zato je reagovala Advokatska komora Srbije, koja je "zabrinuta zbog informacija da su banke počele da tuže advokata".

- Imajući u vidu da su u pitanju prvostepene presude donete u korist građana, a na osnovu kojih je mogla da se traži naplata jer je reč o sporovima male vrednosti, jasno je da ovakvo postupanje banaka predstavlja nastavak politike zastrašivanja građana i advokata i nedopuštenog uticaja na njihov rad, kako bi odustali od vođenja sporova - kaže predsednica AKS Jasmina Milutinović.

O DALjIM KORACIMA U SUBOTU

MILUTINOVIĆEVA poručuje da branioci neće odustati od borbe za pravnu sigurnost, "narušenu dopunom stava VKS od 16. septembra", a o daljim koracima odlučiće na sednici Upravnog odbora, u subotu. Ona je pozvala banke da prestanu sa pritiskom, jer će "u protivnom izazvati recipročne mere".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a