KOSMET KAO BALKANSKI HARTLAND: Predavanje novinara i publiciste Milorada Vukašinovića na Jutjub kanalu KCNS

Novosti online

26. 10. 2021. u 08:02

TEMA za koju Vukašinović navodi da se sama nametnula nakon prošlomesečnog predavanja o američkoj diplomatiji jeste rasvetljavanje stavova i postupaka Saveta za inostrane poslove prema Jugoslaviji.

KОСМЕТ КАО БАЛКАНСКИ ХАРТЛАНД: Предавање новинара и публицисте Милорада Вукашиновића на Jутјуб каналу КЦНС

Foto: KCNS

SIO se od osnivanja 1921. godine u okviru strateških koncepcija o preuređenju sveta ozbiljno bavio teritorijom koju danas nazivamo postjugoslovenskim prostorom. Međutim, dijametralno suprotni odnosi koji se ogledaju u podršci pri formiranju KSHS i saučesništvu u procesu razbijanja Jugoslavije devedesetih godina prošlog veka, u ovom predavanju sagledani su kroz prizmu važnih dokumenata i geopolitičkih strategija velikih sila.

Tumačeći prilike poput tajnog sporazuma čiji su potpisnici bili Ruzvelt i kralj Petar II, američke podrške unitarnoj Bosni i Hercegovini, pa i „užasne medijske satanizacije srpskog naroda devedesetih godina", Vukašinović zaključuje da je jasno zašto smo brutalno bombardovani 1999. i zbog čega se prostor Kosova i Metohije može nazvati „balkanskim Hartlandom".

Predavanje novinara i publiciste Milorada Vukašinovića na temu „SIO o Jugoslaviji (1921-2021) – drugi deo" (25. 10. 2021) možete pogledati na našem Jutjub kanalu.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)