"PREMINULOJ PORODILJI BILA RAZORENA PLUĆA" - Doktor Udovičić: Za krivičnu je odgovornost ko savetuje trudnice da se ne vakcinišu

B. R.

12. 10. 2021. u 12:56

NA primeru porodilje D. J. (26) iz Beograda kovid-19 je, nažalost, još jednom pokazao svu nepredviljivost infekcije, i nemoć da se sačuva mlad život i kad se preduzme sve čime medicina raspolaže.

ПРЕМИНУЛОЈ ПОРОДИЉИ БИЛА РАЗОРЕНА ПЛУЋА - Доктор Удовичић: За кривичну је одговорност ко саветује труднице да се не вакцинишу

Foto: Printscreen

- Ništa nije moglo da pomogne - kaže za "Novosti" dr Ivo Udovičić, komandant VMC Karaburma. - Porodilja, iza koje je ostala tromesečna beba, kod nas je stigla 5. oktobra, u teškom opštem stanju, bukvalno razorenih pluća. Dovezena je od kuće, ne iz neke druge bolnice, ali kovid je takav, možda je ona tog popodneva bila dobro, a već uveče jako loše. Odmah je primljena u intenzivnu negu, odmah priključena na respirator, ali pluća su bila u tako lošem stanju da ništa nije moglo da se uradi. Borili smo se pet dana, preminula je 10. oktobra.

Doktor Udovičić kaže da bolnica ima potvrdu da porodilja nije vakcinisana.

- Neko joj je u trudnoći savetovao, pogrešno, da se ne vakciniše - kaže dr Udovičić. - Katastrofa je ovo što nam se sad dešava, gotovo da nema dana da ne izgubimo jednu trudnicu ili porodilju. Došli smo u alarmantnu situaciju. Trudnice i porodilje su u posebnom strahu, i u posebno povećanom riziku od komplikacija korone, a neko sakriven iza portala i raznih društvenih mreža to zloupotrebljava i pogrešno ih savetuje da se ne vakcinišu. To je za krivičnu odgovornost. Ginekolozi su jasno rekli svoj stav, i to nije mišljenje, nego saznanje zasnovano na mnogo ispitanih slučajeva: da trudnice mogu da se vakcinišu protiv kovida u bilo kojem trimestru. To je stav i srpskog, i evropskog i svetskog udruženja ginekologa.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)