NE UVODIMO VIZE SRBIJI: Iz Evropske komisije, za "Novosti", pojasnili stav oko slobodnog kretanja u EU

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Brisela

01. 10. 2021. u 08:30

EVROPSKA komisija ne namerava da predloži eventualno ponovno uvođenje viza za građane Srbije, potvrdili su juče "Novostima" u Briselu, odgovarajući na naše pitanje vezano za nedavno pisanje nekih stranih medija.

НЕ УВОДИМО ВИЗЕ СРБИЈИ: Из Европске комисије, за Новости, појаснили став око слободног кретања у ЕУ

Foto AP

Portparol Evropske komisije Adalbert Janc je za naš list istakao da je stav EK vrlo jasno izražen u izveštaju koji je objavljen početkom avgusta.

- U izveštaju se zaključuje da sve zainteresovane zemlje nastavljaju da ispunjavaju uslove za liberalizaciju viznog režima i napreduju u ispunjavanju prošlogodišnjih preporuka - rekao nam je Janc.

U isto vreme, podseća da se u ovom dokumentu ističu i oblasti u kojima su potrebni dalji napori svake zemlje, ali i dodaje:

- U izveštaju se takođe navodi da kretanje bez viza nastavlja da donosi pozitivne ekonomske, socijalne i kulturne koristi državama članicama EU i zemljama partnerima.

Konačnu reč, ipak, daju zemlje članice, a neke od njih imaju tvrđe stavove, pa s vremena na vreme daju primedbe koje su, u ovom stadijumu, ipak, daleko od eventualne realizacije.

- Nismo u mogućnosti da komentarišemo bilo kakve navodne procurele dokumente ili stavove država članica tokom rasprava na tehničkom nivou u Evropskom savetu - kaže naš sagovornik.

Podsetimo, u nekim zapadnim medijima pojavile su se spekulacije da bi ponovo mogli da nam nametnu vize zbog nezakonitih prebivališta i neosnovanih zahteva za azil. Prema navodnom internom dokumentu EU, Srbija i Albanija su svrstane među deset najproblematičnih zemalja, zbog čega Nemačka smatra da bi EK trebalo da podseti da je pokretanje mehanizma za supsenziju bezviznog režima realna opcija.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024