BEOGRAD OBNAVLJA RIZNICU U HILANDARU: Delegacija naše prestonice i iguman srpske Lavre na Svetoj Gori, dogovorili se o načinu pomoći svetinji

V.N.

23. 09. 2021. u 22:32

GRAD Beograd će finansirati obnovu riznice Hilandara i izgradnju arhivskog depoa u manastiru u kojem će se čuvati vredni artefakti. Ovo su u četvrtak dogovorili iguman Metodije i zamenik gradonačelnika Goran Vesić koji je sa delegacijom Grada bio u dvodnevnoj poseti srpskoj svetinji na Svetoj Gori.

БЕОГРАД ОБНАВЉА РИЗНИЦУ У ХИЛАНДАРУ: Делегација наше престонице и игуман српске Лавре на Светој Гори, договорили се о начину помоћи светињи

Foto Beoinfo

- Ne postoji srpski manastir s vrednijom arhivom od Hilandara i to je verovatno i najvrednija arhiva koja se odnosi na srednjovekovni period kod Srba. U njemu se čuvaju carske povelje, ikone i čitav niz artefakata, dostojni bilo kog muzeja u svetu. Zato je Grad Beograd predložio, a otac Metodije prihvatio da se izgradi depo u kojem će se na pravilan način čuvati sva dokumentacija, a da potom zajednički uradimo riznicu kako bi delovi bili dostupni onima koji posećuju manastir - rekao je Vesić.

Da bi se dogovor sproveo u delo, kako je podsetio zamenik gradonačelnika, potreban je zakon o Hilandaru, koji je danas usvojen u Skupštini Srbije.

- Zahvalni smo predsedniku Vučiću što je inicirao taj zakon, koji će nam omogućiti da sledeće godine u budžetu odvojimo sredstva za Hilandar. Ovo što smo dogovorili jeste dug Beograđana prema Hilandaru i srećan sam jer će Beograd prvi put institucionalno i zvanično pomoći svoj najznačajniji manastir - istakao je Vesić.

Foto Beoinfo

On je dodao da to pokazuje da su Srbija kao zemlja i Beograd kao njena prestonica, dovoljno ekonomski snažni, i da mogu da pomažu i duhovnu obnovu, kao i da ulažu u očuvanje duhovnosti, istorije, tradicije i kulture.

Delegaciju Grada Beograda, koja je u sredu i četvrtak boravila u Hilandaru, predvodio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, a u njoj su bili i pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović kao i glavni urbanista Marko Stojčić.

TRENUTAK ZA RADOST

BEOGRAD kao glavni grad ne vodi samo računa o sebi. Mora da vodi računa o čitavoj Srbiji, kao i o svemu onome što postoji širom sveta, a što ima veze sa Srbijom. Beograđanke i Beograđani treba da se raduju jer je došao trenutak da naš grad pomogne svoj Hilandar, poručio je Goran Vesić.

DOGOVOR Goran Vesić, iguman Metodije i Andreja Mladenović, Foto Beoinfo

POPOVIĆ: ISTORIJSKI ZAKON

SKUPŠTINA Srbije usvojila je u četvrtak Zakon o Hilandaru, a tim povodom

ministar Nenad Popović, izjavio je:

-  Usvajanje zakona o Hilandaru je istorijski događaj za Srbiju i srpski narod, budući da se prvi put u istoriji kroz zakon obezbeđuju finansijska sredstva za ovu našu svetinju, svake godine iz budžeta, i to niko neće moći da promeni. Manastir Hilandar je simbol nacionalnog i duhovnog jedinstva srpskog naroda, a u ovom trenutku nacionalno i duhovno jedinstvo nam je najpotrebnije jer se Srbija suočava sa pritiscima oko Kosova i Metohije, Republike Srpske i kada se napada naša crkva u Crnoj Gori.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZA BOLJE SUTRA: Svetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine