SA KOJOM VAKCINOM SE NAJLAKŠE PUTUJE? Mnoge zemlje su dale zeleno svetlo samo određenim proizvođačima

Novosti onlajn

25. 07. 2021. u 15:55

MNOGE vlade su dale zeleno svetlo samo onima koji su cepljeni određenim vakcinama.

СА КОЈОМ ВАКЦИНОМ СЕ НАЈЛАКШЕ ПУТУЈЕ? Многе земље су дале зелено светло само одређеним произвођачима

Foto: Depositphotos

Evropska unija je, primera radi, ovog meseca predočila da neće dozvoliti ulazak onima koji su primili "Covishield", indijsku verziju vakcine AstraZeneka, jer ga nije odobrio evropski regulator za lekove.

Ubrzo nakon toga, Indija je zapretila namerom da i ona "može da uvede recipročnu odluku za priznavanje EU digitalne potvrde".

Bi-bi-si navodi kako se situacija s ovom vakcinom odnosi na politiku Evropske unije, a ne na onu pojedinih država članica, te da su Austrija, Nemačka, Slovenija, Grčka, Irska i Španija saopštile da dozvoljavaju ulazak onim posetiocima koji su cepljeni Covishield vakcinom.

Svetska zdravstvena organizacija je, uz AstraZeneku, odobrila i Fajzer/BioNTech, Modernu, DŽonson & DŽonson i dva kineske vakcine.

Međutim, kakvo je globalno stanje o prihvatanju različitih cepiva za prelazak granice?

AstraZeneka najprihvaćenija vakcina, sledi Fajzer

Prema podacima stranice "VisaGuide", najprihvaćenije cepivo širom sveta, u smislu prelaska granice, je AstraZenekino, koje je odobrilo 119 zemalja, uključujući i SZO (Svetska zdravstvena organizacija)

Nakon AstraZeneke, dolazi Fajzer/BioNTech koji je odobrilo skoro 90 zemalja, a potom i Sputnjik Ve (priznaje više od 60 država). Slede Moderna i DŽonson & DŽonson.

S druge strane, kineski CanSinoBio priznalo je samo nekoliko država.

Na stranici "VisaGuide" možete da proverite koje zemlje priznaju cepivo koje ste primili.

Problem za turizam

Problem nije samo prelazak granice. Iako SAD za sada ne traži potvrdu o vakcinaciji za ulazak u zemlju (mada je, među ostalima, zatvorena za Britance, Evropljane, Kineze i Indijce), Kanađani cepljeni AstraZenekom izrazili su zabrinutost zbog mogućih problema prilikom ulaska u objekte koji zahtevaju potvrdu o primljenom cepivu koje je odobrila Američka agencija za hranu i lekove (FDA).

Iako je SAD naručio 300 miliona doza cepiva AstraZeneke, FDA ga još uvek nije odobrila, piše "The Economist".

Među cepivima za koja je trenutno malo verovatno da će dobiti međunarodno odobrenje su ruski Sputnjik V, indijski Covaksin i kubansko cepivo Abdala.

(B92)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)