TROBOJKE U ČAST SRPSKOG JEDINSTVA: Pokrenuta akcija da svi Srbi 15. septembra na svojim domovima istaknu zastavu

Lj. Begenišić

13. 07. 2021. u 11:00

SVI Srbi u Srbiji, regionu i dijaspori 15. septembra trebalo bi da na svojim kućama istaknu srpsku zastavu - suština je akcije koju pokreće Ministarstvo spoljnih poslova. Njen cilj je, kako je objasnio šef diplomatije Nikola Selaković - jačanje kulta nacionalne zastave.

ТРОБОЈКЕ У ЧАСТ СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА: Покренута акција да сви Срби 15. септембра на својим домовима истакну заставу

Srpski barjaci vijore se u Banjaluci / Foto Tanjug

Inače, 15. septembra obeležava se Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave koji je uspostavljen prošle godine, a zajedno će se obeležavati u Srbiji i RS, kao i na svim mestima na kojima živi naš narod.

- Ovaj praznik svetkujemo na dan kada je junačka srpska vojska sa saveznicima u Velikom ratu probila Solunski front. Želja nam je da se u ovu akciju uključi što veći broj naših sugrađana koji će privrženost slobodi i nacionalnog jedinstva, i ljubav prema Srbiji iskazati isticanjem zastave - kaže, za "Novosti", Nemanja Starović, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova. - Ne vređajući, niti provocirajući bilo koga, baš kao što to ne čine ni druge nacije širom sveta koje brižljivo neguju kult svojih znamenja, time ćemo prikazati koliko se celo srpstvo diči svojom trobojkom.

Starović kaže i kako veruje da će država, uz pomoć ljudi dobre volje, biti u mogućnosti i da našim sunarodnicima distribuira veliki broj zastava, 15. septembra čitava Srbija osvanula u crvenoj, plavoj i beloj boji.

A koliko je značajno da svi Srbi tog dana istaknu trobojku, pitali smo sociologa Ljubišu Despotovića.

- Svi Srbi toga dana trebalo bi da istaknu zastavu i pokažu ko su i šta su. To je prvi simbolički čin, ali i način da se započne pokret koji će podrazumevati obnovu nacionalne svesti. To, međutim, ne može bez pomoći i snažne podrške države.

Despotović ocenjuje i da je dobra ideja da se zastava istakne na svim kućama gde živi naš narod, jer je to način da se zaokruži prostor gde žive Srbi.

- Sada ponovo treba izgraditi srpski nacionalni identitet koji je godinama razgrađivan, a jedan od načina je isticanje zastave, što je do sada bilo sporadično - kaže Despotović.

On, međutim, naglašava da je, osim ovog gesta, potrebno preduzeti čitav niz koraka - zaštitu srpskog jezika i ćirilice, kulturne baštine od otimačine...

Inače, trenutno se državna zastava stalno vije na glavnom ulazu u zgrade državnih organa i u njihovim službenim prostorijama, izuzev Narodne skupštine, gde se vije u vreme zasedanja i na praznike.

NARODNI STEG BEZ DRŽAVNOG GRBA

DANAŠNjI izgled državna zastava Srbije dobila je 2009. godine, kada je usvojen zakon koji je definisao simbole Srbije. Prema ovom propisu, državna zastava - trobojka sa nemanjićkim grbom - samo je jedna od više tipova barjaka. Narodna zastava je čista trobojka, dok je šefu države namenjena posebno ukrašena tzv. standarta. Reč je o barjaku rezervisanom za najvišeg predstavnika vlasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili