UPOZORENJE ZA RODITELJE: U vrtićima u Beogradu vlada virus koji se lako se prenosi, javljuju se bolni plikovi, izaziva i meningitis

Novosti onlajn

07. 07. 2021. u 11:46

U BEOGRADSKIM vrtićima, kako su neki roditelji prijavili, pojavio se BRNU virus, koji se još zove i "bolest ruku, nogu, stopala i usta".

УПОЗОРЕЊЕ ЗА РОДИТЕЉЕ: У вртићима у Београду влада вирус који се лако се преноси, јављују се болни пликови, изазива и менингитис

FOTO: Depositphotos

Ovaj entero ili stomačni virus se lako prenosi i zbog toga je važno, kako tvrde pedijatri, da čim roditelji primete simptome da izoluju decu, odnosno da ih ne vode u kolektive kakvi su vrtići ili igraonice.

- BRNU virusu sklonija su deca manjeg uzrasta do dve godine koja stavljaju rukice i nogice u usta, ali se on izuzetno lako prenosi među decom, tako da ga ima i kod mališana koji su i starijeg vrtićkog uzrasta - kaže pedijatar Ksenija Maričić.

Dr Maričić objašnjava da je najvidljivija manifestacija BRNU virusa i osip, koji se prvo javlja u ustima u vidu bolnih plikova.

- Plikovi se javljaju i na grlu, jeziku, desnima, nepcu ili sa unutrašnje strane obraza. Plikovi su crveni sa beličastim vrhom, podsećaju na afte. Često pucaju i na tom mestu ostaje oštećena koža. Slične promene se javljaju i na šakama i stopalima, a moguća je pojava ospi na zadnjici ili butinama - objašnjava dr Maričić.

Ovaj enterovirus, kako kaže, u retkim slučajevima razvija ospe na celoj površini koži, a bolest se najčešće manifestuje samo u vidu ranica na zadnjem zidu grla.

Simptomi BRNU virusa

- Promene se ponekada teško otkrivaju, posebno kod male dece koja ne mogu da izraze tegobe. Često se nekoliko dana pre pojave ospi javljaju povišena temperatura, malaksalost ili razdražljivost, kao i bolovi u mišićima. Pošto imaju bolove u grlu, pojačano je lučenje pljuvačke i deca odbijaju čvrstu hranu, apetit je oslabljen, a može se javiti i dijareja - navodi lekar.

Ona ističe da bolest ima svoj tok i dužinu trajanja i da traje obično sedam do 10 dana.

- Ne treba odmah paničiti. Ukoliko je opšte stanje deteta dobro, ako je raspoloženo, ako uzima hranu, skidajte temperaturu uobičajeno i napajajte dete. Dajte mu neku hranu koja je tečna i na slamčicu, kada su deca veća, zbog bolnih plikova u ustima - navodi pedijatar i dodaje da je bitno da se dete napaja što više tečnošću kako ne bi dehidriralo.

Dr Maričić ističe da ukoliko je temperatura visoka i dijareja česta, a posle dva tri dana se roditelji ne uspevaju da skinu temperaturu, tada se obavezno treba obratiti pedijatru.

Prevencija i terapija 

- Dijagnoza se postavlja na osnovu karakteristične kliničke slike, kao i brisom usta i analizom stolice. Ne postoji terapijska mera koja bi delovala na direktan virusni uzrok bolesti, kao ni vakcinacija koja bi srečila pojavu bolesti.

Zato je osnovni zadatak pedijatra da savetuje mere koje će ublažiti tegobe deteta. S obzirom da su bolne ranice u ustima osnovni simptom bolesti, primenjuju se lekovi koji pored toga što ublažavaju bol, snižavaju i povišenu temperaturu. Pedijatar može da prepiše recept i za neki rastvor za ispiranje usta - navodi doktorka.

Ona ističe da se kao deo terapije preporučuje često i sladoled koji deca najviše prihvataju, a koji hlađenjem ranica smanjuje bol.

- Promene na rukama i nogama treba prati toplom vodom i sapunom i dobro posušiti posle pranja. Ukoliko plikovi puknu, na oštećenu kožu možete da stavite antibiotske praškove ili kreme da bi se sprečila infekcija i preko stavite gazu na par dana. S obzirom na to da imaju bolno i otežano gutanje, veoma je važno da deca uzimaju dovoljno tečnosti da bi se sprečila dehidratacija - ističe pedijatar.

Oporavak i izolacija dece

Ona upozorava da treba imati na umu da su deca nakon oporavka od bolesti još nekoliko nedelja kliconoše i da ih ne treba vraćati u grupu u vrtiću čim prezdrave.

- Zbog produženog klicinoštva potrebno je dete izolovati na nekoliko nedelja od početka bolesti, posebno da ne posećuje vrtić i igraonice. BRNU se lako prenosi i to preko stolice, pljuvačke, sekreta u nosu ili tečnosti iz plikova, a moguć je prenos i preko predmeta, posebno igračaka.

Zato je najvažnija prevencija pranje ruku, posebno posle toaleta i menjanja pelena kod male dece. Često treba i kod kuće i u dečjim kolektivima i igraonicama dezinfikovati igračke - savetuje pedijatar.

Dr Maričić ističe da su komplikacije kod ovog virusa na sreću retke, ali može da se javi zapaljenje moždanih ovojnica, odnosno meningitis ili moždanog tkiva.

- Retko se javlja i gubitak noktiju na rukama i nogama, ali nokti ponovo izrastu posle bolesti - navodi pedijatar.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja