OD SLEDEĆE GODINE NOVA PRAVILA ZA VOZAČE: Obavezna crna kutija u svim automobilima EU

Tanjug

21. 06. 2021. u 08:16

OD iduće godine u svim novim automobilima u EU biće obavezna crna kutija, a od 2024. imaće je i sva vozila koja se prvi put registruju.

ОД СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ НОВА ПРАВИЛА ЗА ВОЗАЧЕ: Обавезна црна кутија у свим аутомобилима ЕУ

Foto: pixabay

Crna kutija je uređaj koji bi trebalo da otkrije do najsitnijeg detalja sve što se događalo u sekundama pre saobraćajne nesreće.

Takozvana crna kutija beleži čak 41 podatak koji pomaže u veštačenju, preneo je hrvatski portal Index.hr.

- Da dobijemo informaciju o brzini kretanja vozila pet sekundi pre sudara, o načinu ponašanja vozača, je li kočio, je li imao manipulacije kolom upravljača i u kojem procentu, koliki je bio broj okretaja vozila itd - objasnio je za HRT Željko Šarić iz Laboratorije za saobraćajno-tehnička veštačenja Fakulteta saobraćajne nauke.

Iako mnogi ne znaju, crna kutija u autoindustriji nije novost, neka nova vozila je već imaju.

Najčešće se nalazi između vozačevog i suvozačevog sedišta u modulu vazdušnog jastuka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...