ZABRANE SRBIMA UOČI VIDOVDANA: Skandalozan pritisak Prištine na SPC i vernike koji bi da posete KiM

Dragana Zečević

12. 06. 2021. u 21:22

ZABRANA grupama hodočasnika da obiđu svetinje na Kosovu i Metohiji kao i skrnavljenje Hrama Hrista Spasa u centru Prištine posle liturgije održane prvi put od 1998. godine, skandalozan su pritisak Prištine na Srpsku pravoslavnu crkvu, i deo plana da se Srbi spreče u tradicionalnom obeležavanju predstojećeg Vidovdana!

ЗАБРАНЕ СРБИМА УОЧИ ВИДОВДАНА: Скандалозан притисак Приштине на СПЦ и вернике који би да посете КиМ

Foto Kancelarija za KiM

Uoči praznika najbitnijeg za srpski narod na Kosmetu ali i u čitavoj zemlji, na administrativnom prelazu Jarinje kosovska policija u subotu ujutro zabranila je ulazak autobusima punim vernika koji su hteli da obiđu svoje svetinje. Prema rečima direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića, u jednom autobusu bili su alpinisti koji su se uputili ka Šar-planini.

- Nastavlja se niz incidenata i provokacija koje dolaze iz Prištine, a pojačavaju se kako se bliži nastavak dijaloga u Briselu - pojasnio je Petković, naglasivši da je zabrana ulaska na KiM suprotna sporazumu o slobodi kretanja.

Grupa hodočasnika okupljena oko Humanitarne organizacije "Stub svetog kralja Stefana" iz Novog Sada zbog prethodnih incidenata privremeno je odustala od dolaska.

- Ako je u pitanju namera prištinskih vlasti da nas obeshrabri da posetimo i pomognemo našem narodu na KiM, poruka je da nećemo odustati - kaže nam Nina Stojanović, predsednica ove organizacije, uz napomenu da će se preko pravnog tima obratiti svim ambasadama u našoj zemlji, međunarodnim predstavnicima na KiM, Evropskom parlamentu.

I dok su prištinskim vlastima usta puna uveravanja o zaštiti verske i kulturne baštine SPC, na Kosmetu ne jenjavaju napadi na srpske crkve, a ponovo je oskrnavljen i Hram Hrista Spasa. Posle grafita "Isus mrzi Srbe" ispisanog u četvrtak posle liturgije, na vratima crkve u Prištini ispisani su novi grafiti. Osim natpisa "Simbol šovinizma postaje svetinja blagoslovom Aljbina Kurtija" na vrata je stavljena i fotografija bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića uz poruku "Ne nasledstvu zločinaca", "Prestanite da postičete mržnju" i drugi.

- Sve češći i intenzivniji pokušaji negiranja verskih i imovinskih prava, identiteta i ustavom zagarantovanog imena Srpske pravoslavne crkve, tužan su pokazatelj ozbiljnog pogoršanja opšteg stanja na Kosmetu i dodatno podsticanje verske i etničke mržnje prema pravoslavnima - istakla je eparhija raško-prizrenska.

Navode da na praznik Hristovog Vaznesenja u crkvi u Prištini episkop Teodosije nije održao politički skup, već služio svetu liturgiju na kojoj je pozvao na mir i toleranciju u ovom još nezavršenom hramu koji je godinama na meti albanskih ekstremista. Iz eparhije opominju da su hram nekažnjeno palili, skrnavili, napadali, pretvarali u javni toalet i deponiju smeća, što je sramota posebno grada Prištine i Univerziteta, čiji zvaničnici redovno traže uklanjanje ovog hrama, dok se političari takmiče u jeziku mržnje i uvredama na račun SPC.

KOSOVSKI ALBANCI OPET O TUŽBI

PREMIJER privremenih institucija Aljbin Kurti ponovio je u subotu u selu Poklek kod Glogovca, gde Priština obeležava dan kada su pre 22 godine na KiM ušle NATO snage, da Kosovo treba da podnese tužbu protiv Srbije za genocid.

Prema njegovim rečima, Srbijom i dalje upravljaju ljudi koji su bili ministri i visoki zvaničnici u vreme kada su, kako se izrazio, "vršeni i naređivani masakri". Kurti je rekao da oni danas više "ne mogu da dođu da nas napadnu i ubiju", ali da se drže "svojih snova".

EVROPSKA UNIJA NE SME DA ĆUTI

DIREKTOR Kancelarije za KiM opominje da EU kao garant potpisanih sporazuma i posrednik u dijalogu ne sme ostati nema na ovakve poteze Prištine i očekuje jasnu reakciju.

- Skandaloznom politikom zabrana i barijera Priština po ko zna koji put demonstrira svoje anticivilizacijsko opredeljenje i jasno stavlja do znanja da se protivi svemu srpskom - ističe Petar Petković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KLIMATSKE PROMENE I OTAPANJE LEDNIKA: Kako spasti skijališta od nestanka