Milan Knežević POTPUNO OTVORENO o nemirima u Crnoj Gori: Milo Đukanović stvara „KOSOVSKU PRAVOSLAVNU CRKVU“, jedina izvozna grana nam je KOKAIN

Novosti Online

23. 05. 2020. u 17:40

Милан Кнежевић ПОТПУНО ОТВОРЕНО о немирима у Црној Гори: Мило Ђукановић ствара „КОСОВСКУ ПРАВОСЛАВНУ ЦРКВУ“, једина извозна грана нам је КОКАИН

Foto: Tanjug

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović je najavom o formiranju nove crkve samo ogolio plan za početak regionalnog projekta stvaranja ''kosovske pravoslavne crkve'' kaže jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević

DANNezavisnosti Crne Gore obeležen je u senci tenzija povodom donošenja Zakona o slobodi veroispovesti i političkog obračuna vlasti i opozicije. Knežević smatra da 21. maja 2006. godine krađom na referendumu nije obnovljena nikakva nezavisnost niti državnost, jer je Crna Gora imala svoj državni integritet i u zajedničkoj državi sa Srbijom mnogo pre nego što se pojavio Milo Đukanović.

- Na žalost, obistinila su se naša upozorenja da je stvorena privatna država nekolicine ljudi koji su povezani sa kriminalno-tajkunskim strukturama koje su zarobile crnogorsko društvo. Satisfakciju mi daju oni koji su glasali za nezavisnost pre 14 godina, a sada govore kako se kaju i da ne mogu da veruju u šta se njihova država pretvorila - kaže Knežević.

Na nemile scene iz nekoliko gradova u Crnoj Gori i hapšenja sveštenstva, reagovala je i zvanična Moskva upozorivši da bi veštačko razdvajanje vernika, uključujući i podlo mešanje spolja, moglo da ima ozbiljne posledice po region. Knežević naglašava da veoma poštuje to što Rusija ima jasno proklamovan diplomatski stav da ne želi da se meša u unutrašnja pitanja drugih država.

- I sa ovim saopštenjem se nije umešala u unutrašnje stvari, samo je jasno konstatovala situaciju da se mi nalazimo u jednoj kompleksnoj, tenzičnoj atmosferi koja je na ivici građanskih sukoba - kaže on.

Imajući u vidu ono što je Milo Đukanović pre nekoliko dana izjavio na Cetinju, dodaje on, shvatili smo kao objavu građanskog rata, a to je objava rata pravoslavlju, ne samo u Crnoj Gori, već svugde.

- On kroz formiranje takozvane partijske-crnogorske pravoslavne crkve ne želi samo da otme imovinu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, nego želi da bude deo jednog regionalnog projekta stvaranja kosovske pravoslavne crkve gde bi naše duhovno, istorijsko nasleđe na Kosovu i Metohiji, nasleđe iz kog je potekla i Srbija i Crna Gora, pripalo albanskim teroristima. Pripalo bi jednoj kvazi-državi nastaloj na genocidu, na pogromu srpskog, crnogorskog naroda i ostalog nealbanskog življa - rekao je Knežević.

- Odnosi Srbije i Crne Gore su značajno narušeni ne krivicom Srbije, već Crne Gore - ocenjuje jedan od lidera Demokratskog fronta. On kaže da je nastojanje Mila Đukanovića i njegovog režima da formira partijsku crkvu pokušaj da asimiluje srpski narod u Crnoj Gori pred popis 2021. svakako morao naići na odgovor našeg patrijarha Irineja, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

- Za razliku od Đukanovića i njegovih satrapa, oni nisu slali nikakve napadačke niti ofanzivne poruke koje bi doprinele paljenju atmosfere ali su jasno saopštili da imaju obavezu da brane i srpski narod i Srpsku pravoslavnu crkvu gde god se nalazili, jer je sasvim očigledno da u ovom trenutku Đukanović igra na novu kartu ugroženosti Crne Gore. To je radio i 2016. kada je Crna Gora navodno bila ugrožena od Rusije, a sad ponovo pred izbore, koji bi trebalo da budu u septembru, ugrožena je od Srbije - objašnjava Knežević.

On kaže da je to ta Milova stara karta podela koja u potpunosti ostavlja po strani neke mnogo kompromitujuće i neke mnogo opasnije stvari, a tiču se njega i njegove porodice, odnosno jedne besomučne pljačke našeg društva počev od njegovog dolaska na vlast pa evo do današnjeg dana.

Crna Gora se, prema mišljenju Kneževića, nalazi u svojevrsnoj ekonomskoj pandemiji i sve ono što nas očekuje sledećih meseci predstavljaće veliki izazov za društvo. On tvrdi da se ta zemlja nalazi pred bankrotom i da će biti veoma teško servisirati opšte potrebe. Podseća da je nedavno crnogorski ministar finansija saopštio da je mesečno potrebno 300 do 350 miliona evra, a da taj novac država nema.

- Zastali su radovi na auto-putu, turistička sezona je pod velikim znakom pitanja, a nedavno smo imali i jedan skandal. Pre dve nedelje je brod pod crnogorskom zastavom zaplenjen u Nemačkoj, članovi posade su uhapšeni, jer su švercovali pola tone kokaina. Na ulicama Nemačke ta zaplena košta taman tih nedostajućih 300 do 350 miliona evra - ja se plašim da je Crnoj Gori jedina izvozna grana u ovom trenutku kokain - rekao je Milan Knežević.

- Ono što zabrinjava jeste činjenica da je to sve vreme znala međunarodna zajednica, da je ćutala, a da se Crna Gora sada nalazi i pred jednom vrstom bezbednosnog izazova da ne postane globalno žarište obračuna kriminalnih klanova, jer je regionalno postala već odavno - dodaje on.

Iako su postojale nezvanične informacije da bi građani Crne Gore mogli na biraju poslanike i tokom leta, Milan Knežević smatra da će to ipak biti u prvoj ili drugoj nedelji septembra. On naglašava da opozicija mora da nađe najmanji zajednički imenitelj kako bi mogla da napravi strategiju, ne bi li pobedila Mila Đukanovića.

- Nažalost, mi se trenutno nalazimo u vd. stanju - imamo vršioca dužnosti na poziciji vrhovnog državnog tužioca, vršioca dužnosti na poziciji specijalno državnog tužioca, nemamo zaokružen sudski savet, nemamo zaokružen Ustavni sud, nemamo izglasan izborni zakon koji je trebalo da se izglasa sa dve trećine. U takvom stanju nas očekuju izbori koji će biti sigurno obeleženi različitim zloupotrebama - ubeđen je Knežević.

Ipak, on podseća da se to desilo i 2016. godine kada je Đukanović morao da inscenira takozvani državni udar, ali je i u toj atmosferi opozicija imala 39 mandata, a Đukanović 35.

- Da tada nije bilo stranaka manjinskih naroda koje su podržale Đukanovića, on ne bi mogao sam da oformi parlamentarnu većinu koja u crnogorskom parlamentu čini 41 - dodaje Knežević.

- Verujem da opozicija u jednoj ili eventualno u dve kolone može da pobedi Mila Đukanovića i njemu je to jasno. Zbog toga je i otpočeo ubrzane izborne aktivnosti, promovišući mere Nacionalnog koordinacionog tela, tako što progoni SPC i verujući narod u Crnoj Gori, a sa druge strane zloupotrebljava sve mehanizme države, kako bi što duže bili u izbornoj kampanji, verujući da će moći da obnovi većinu - rekao je Milan Knežević.

(rs.sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

esb-puerto@arcor.de

23.05.2020. 18:05

Država vođena narko kriminalcima.. To nažalost znaju i močne države , ali im iz nekog razloga ne zakucavaju na vrata. Nadamo se da će se narod CG rasvestiti , jer mu je 5 do 12 .

Sojo

23.05.2020. 18:31

.... Knezeviću, izrode roda svoga,Crna Gora vraća crnogorsku crkvu, koja je zbog takvih izrofs ukonita prije jednog vijeka, fukaro,ti bi zbog fotelje i rofjrnu majku prodao......!

Konuzin

25.05.2020. 08:45

@Sojo - Imas obraza da prozivas Kneževića? Ti, koji si poltron i podguzna muva najveceg kriminalca u Evropi, Mila Djukanovica, sto je i Evropska agencija za kriminal objavila! Djukanovic je totalno unistio Crnu Goru ekonomski, moralno a sad oce i duhovno oduzimanjem crkvene imovine! Kad Evropska agencija javno objavi da je Milo Djukanovic najveći kriminalac u Evropi sta onda dalje pricati?!

harmljng

23.05.2020. 19:19

Pitali Sulu Radova, čuvenog crnogorskog mudraca, koji je čovjek loš.SULA: Onaj koji pored svog ognjišta ide na tuđe! A ko je gori od njega? SULA: Onaj koji pored svog ognjišta ide na tuđe da se grije! A ko je najgori pitaju Sulu? ONAJ ŠTO SA TUĐEG OGNJIŠTA NA SVOJE LAJE!!

Empty Straw

23.05.2020. 19:41

Za to i služi CG režim, da distribuira drogu koja američkim transportnim avionima iz Afganistana stigne u Bondstil, a odale do evropskog tržišta zna se - Tači i Đukanović.

@@@

23.05.2020. 19:52

@Sojo.To je cista laz o "vracanju" crnogorske crkve..Crkva o kojoj prica narko-boss Dukanovic nikada kao takva nije postojala..Otkud pravo jednom deklarisanom i poznatom kriminalcu kakav je ataista i nevjernik Milo da prica o crkvi..Sa druge strane nijesuli Anfilohije Radovic,vladika Joanikije ili prota Gojko Perovic ako hoces rodeni Crnogorci po lokaciji i pripadnici Hristove Crkve..Ko je to prije njih pozvan da govori o Crkvi..?!

Dragan

24.05.2020. 07:37

Ako je crnogorcima dobro u Crnoj Gori,zasto ih ima vise u Bg i Zlatiboru,a ne u Crnoj Gori?????,neka vrate dvojno drzaljanstvo i vrate se kod Mila????,ja da se pitam svima pokupio srpske pasose i vratio odakle su i dosli...