Posle tri decenije, pri kraju adaptacija prostorija opštine: Surčin dobija prvo pozorište

Š. MAROVIĆ

ponedeljak, 29. 06. 2020. u 12:35

После три деценије, при крају адаптација просторија општине: Сурчин добија прво позориште

U objekat uloženo 60.000 evra Foto go Surčin

Majstori bi trebalo da završe radove do 1. avgusta
POSLE više od trideset godina od početka radova, stanovnici Surčina bi, ukoliko korona virus ne poremeti planove, do 1. avgusta trebalo da dobiju prvu pozorišnu scenu u istoriji najmlađe beogradske opštine. Radovi na adaptaciji bivših opštinskih prostorija i pretvaranja u multifunkcionalnu salu su pri kraju, a ostalo je da se uradi ulazni hol u objekat i novi toaleti za posetioce.

Od 2018. godine, kada su po ko zna koji put posle prekida radovi nastavljeni, uloženo je više od 60.000 evra u objekat koji će moći da primi 320 posetilaca. Urađena je nova bina, VIP loža, garderoberi i prostorije za glumce, kao i toaleti za umetnike i nova rasveta.

- Ovo je velika stvar za sve žitelje Surčina, jer su do sada u pozorište morali da odlaze u grad - ponosno ističe predsednik Opštine Stevan Šuša. - Ova zgrada je uvek bila namenjena kulturi, ali je Opština zbog nemanja prostora morala da zauzme prostorije ovog objekta. Sada sve polako dolazi na svoje mesto, i mislim da je ovo jedna od najvećih rekonstrukcija urađenih u Surčinu.

PAŽNjA KULTURI Opština Surčin poslednjih godina posebnu pažnju posvećuje uređenju kulturnih objekata na njenoj teritoriji. Tako je pored nove pozorišne sale u zgradi Opštine uređen i dom kulture u Boljevcima, dok se u narednih mesec i po dana očekuje završetak rakonstrukcije Doma kulture u naselju Dobanovci. Održavanje manifestacije "Bojčinsko kulturno leto 2020" zavisiće, pak, od razvoja situacije sa koronom i dinamikom završetka radova na izgradnji gledališta u Bojčinu.

Kupovinom zavesa i stolica radovi u savremenoj multifunkcionalnoj sali biće kompletno završeni, a neimari trenutno izvode radove u holu zgrade, gde se do sada nalazio uslužni centar Gradske opštine Surčin. On će biti premešten sa druge strane objekta, u bivše prostorije restorana "Teatar", koji je prestao da radi.

- Kad sve bude završeno, a nadam se da će to biti do početka avgusta, stupićemo u kontakt sa pozorištima u Beogradu i videti da li su spremna za saradnju - precizira Šuša. - Ova sala neće biti samo pozorišna, ovde će se održavati i sednice Gradske skupštine, razne kulturno-umetničke večeri, koncerti. Ovo je bio višedecenijski san svih građana Surčina i konačno je ostvaren.

U narednom periodu, prema rečima Šuše, u planu je izgradnja nove zgrade Gradske opštine, čime bi kompletan objekat u Vojvođanskoj 79 ostao da služi kulturnim zbivanjima.