Beogradske priče: Pusta savska obala

Zoran Nikolić

23. 05. 2020. u 11:42

Београдске приче: Пуста савска обала
Dugo je savska obala bila nepopularna, osim kupališta koje se nalazilo između Brankovog i Starog savskog mosta

"Danska grupa", sačinjena od dva preduzeća iz ove skandinavske zemlje, izvela je prve radove na nasipanju Novog Beograda još pre Drugog svetskog rata. Po planu koji je napravljen sa tadašnjim gradskim vlastima, izvučeni su milioni tona peska sa dna Dunava i Save, pa je prostor današnjeg parka na Ušću potpuno promenio izgled.

Posle rata nasipanje je nastavljeno i izvedeno u mnogo većem obimu, tako da je budući Novi Beograd dobio znatno višu, peščanu podlogu.

Inače, na tom delu uopšte nije bilo drveća.

Tako bi bila simpatična opaska da svako drvo koje Beograđani danas vide pored šetališta, može da ima najviše osam decenija starosti. Pre toga, ovde je bila ogromna, peščana zaravan.

Posle su došle bombe i topovi Drugog svetskog rata, potom takozvana "socijalistička revolucija", burna promena društvenog sistema, pa su najzad komunističke vlasti rešile da podignu sadašnji Novi Beograd.

Istini za volju, to su sasvim uspešno uradile, jedino što su negirane prve ideje o nastanku ovog dela grada, zbog toga što su rođene u predratnom periodu. Ideološke floskule nalagale su da se nipodaštava sve što je pre rata urađeno.

Na starim fotografijma vidi se pustoš na kojoj se prostire sadašnji park, kao i obrisi, odnosno prve konstrukcije zgrade SIV. Ova građevina danas je preimenovana u Palatu "Srbija".

Brankov most je od 1956. godine imao samo tri trake, da bi sedamdesetih godina dobio još tri, pa danas čine poznatu celinu.

PLAŽA

Između dva mosta, Brankovog i Starog savskog, kojeg često zovemo i "Tramvajski", u međuratnom periodu bila je plaža. Savsko jezero, popularna "Ada ciganlija" svoje sadašnje konture dobilo je tek 1967. godine. Od tada je to najpoznatije kupalište u gradu, a do tada je priobalje Save bilo veoma atraktivno za Beograđane koji su tražili spas od letnje vreline.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije