POLAGANjEM venaca na Spomenik pilotima braniocima Beograda obeleženo je sećanje na žrtve bombradovanja Beograda 6. aprila 1941. godine.

Vence su položili ministar odbrane Aleksandar Vulin, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Nerić.

- Aprila 1941. godine Srbi su bili jedini antifašistički narod u Evropi. Samo su Srbi imali hrabrost da kažu da neće da budu deo trojnog pakta i novog fašističkog poretka. Platili smo strašnu cenu, ali zato je i naša zahvalnost opravdana. Šestog aprila 1941. godine nacisti su se upisali gde im je mesto, među zveri, a mi smo ostali tamo gde smo uvek i bili, među ljudima i među pobednicima - rekao je Vulin.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić podsetio je na gubitke prestonice.
- Zvanično, Beograd je imao 2.271 žrtvu, a prema procenama Gradske uprave poginulo je skoro 4.000 ljudi od čega je oko 2.000 ostalo zatrpano u ruševinama. Zato se mi današnjeg dana sećamo kao jednog od najtužnijih u istoriji naše zemlje i Beograda - naglasio je Vesić.