SVI oni koji dođu na "Dane Beograda", koji će biti održani od 16 do 19. aprila, na Trgu republike biće dočekani ne na crvenom, već na cvetnom tepihu od 1.200 kvadratnih metara s motivima srpskih tradicionalnih šara.

Kako je najavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, tradicija duga pola veka sa briselskog Grand placa seli se u Beograd, koji će tih dana biti svetska prestonica kulture i turizma. Troškove postavljanja "mirišljavog mozaika" pokriće sponzori.

- Posle Tokija, Tel Aviva, Malte, Nju Delhija, Berna, Brisela i drugih svetskih metropola, i Beograd je na listi zemalja koje organizuju spektakularnu turističku atrakciju - napisao je Vesić na "Fejsbuku". - Dizajneri i pejzažne arhitekte iz belgijske organizacije Le Tapis de Fleurs razradili su tri dizajna po srpskim motivima, a samo jedan treba da se uklopi u konstrukciju Trga republike. Građani će glasati i izabrati željeni cvetni motiv na "beogradskom tepihu".


PROČITAJTE JOŠ: Proširuje se pruga za šinska vozila na Novom Beogradu: TRAMVAJEM u blokove 66A i 67A


Za izradu ovog cvetnog mozaika biće korišćeno nekoliko hiljada begonija i hrizantema, kao i drugih prirodnih materijala. U izradi će učestvovati više od 120 baštovana i volontera, koji će ovu šarenu kompoziciju sastaviti za manje od osam sati. Beogradski cvetni tepih biće dug 60 i širok 20 metara, a biljke će ostati sveže i očuvati sjaj tokom sva četiri dana manifestacije.