NAPLATA parkiranja u Mladenovcu ponovo će početi 1. februara. Posle raskida ugovora sa "Metroparkingom", novembra 2017. godine, Mladenovčani su se parkirali gde i kako su stigli. Opština je onda, kako bi ostavljanje vozila dovela u red, oformila novo javno preduzeće "Parking servis" koje počinje da radi 1. februara.

Mladenovac je sada podeljen na prvu i drugu zonu. U prvoj, crvenoj, ima 430 parking mesta, a u drugoj, žutoj 296.

- Sat u prvoj zoni košta 42 dinara, dozvoljeno vreme parkiranja je 120 minuta, a još 60 može biti produženo. Treći započeti sat naplaćuje se duplo, 84 dinara. U žutoj zoni, sat se naplaćuje 30 dinara. Dnevna karta u drugoj zoni je 180 dinara, a ova opcija ne postoji za crvenu zonu - kažu u novoforimiranom preduzeću.

POGODNOSTI NOVO preduzeće JKP "Parking servis" nalazi se na adresi Kralja Petra Prvog 246. Trudnice i porodilje, dok dete ne napuni godinu dana imaju pravo na bespaltno parkiranje.

PROČITAJTE JOŠ - Muke Mladenovčana: Ako poslušaju Opštinu, platiće kaznu za parkiranje!

Poređenja radi, parking u Beogradu košta od 100 dinara u ljubičastoj(30 minuta) do 41 dinar u zelenoj zoni (60 minuta).

Osim SMS porukom, kartu za parkiranje u Mladenovcu moguće je kupiti i na kiosku. Parkiranje se naplaćuje radnim danima od 7.00 do 20.00, subotom do 14.00 časova, a nedeljom je ostavljanje vozila besplatno.

Stanari koji žive u obeleženim ulicama imaju pravo na pretplatnu kartu. Ona za prvu zonu iznosi 840 dinara, a u drugoj zoni je 504 dinara. U poređenju sa cenama stanarskih pretplatnih karata u Beogradu, ovo je skupo. Naime, mesečna pretplata za stanare u sve tri zone u prestonici, pa i za one koji žive u samom centru je 457 dinara.

Kazna za neplaćanje parkiranja je 1.200 dinara, a ako se plati u roku od sedam dana upola je manja. O naplati, računa će voditi šest kontrolora koji će svakodnevno obilaziti zonirane saobraćajnice. Protekle sedmice, Mladenovčanima su deljeni leci kako bi se upoznali sa novim parking zonama i naplatom parkiranja.

PROČITAJTE JOŠ - Parking servis pleni vozila dužnicima

Osim privikavanja na nove namete, stanari višespratnice u Kraljice Marije 26 zbog parkiranja imaju dodatni problem. Naime, parking mesta su iscrtana po košarkaškom terenu koji se nalazi iza njihove zgrade. Igralište, na kome se generacije mališana odrastale, sada je pretvoreno u parking. Odgovore kako je Sekretarijat za saobraćaj odobrio da se mesta ovde obeleže, "Novoosti" nisu dobile.

JKP "Beograd put" radio je projekat za parking mesta, a Sekretarijat za saobraćaj dao saglasnost.

RASKID SA "METROPARKINGOM"

OPŠTINA Mladenovac je na vanrednoj sednici Skupštine održanoj 19. oktobra 2017. donela odluku o raskidu ugovora sa "Metroparkingom", koji je potpisan 2011. Osnov za raskid ugovora bio je to što je ova firma, bez znanja i saglasnosti GO Mladenovac, ustupila drugom preduzeću pravo na naplatu potraživanja (kazne koje sugrađani nisu platili). Iz "Metroparkinga" tada su navodili da prema važećim propisima mogu angažovati treće lice radi naplate i to bez saglasnosti GO Mladenovac, kao i da je raskid ugovora ništavan.