PROCENAT naplate naknade za angažovanje upravnika i održavanje zgrada povećao se u odnosu na period kada su ove takse uvedene i sada iznosi blizu 80 odsto. Uprkos mogućnosti da se ove stavke tarifiraju preko računa "Infostana", svega 20 odsto stambenih zajednica se odlučuje za ovaj vid izmirivanja dugovanja. Prema iskustvima Udruženja profesionalnih upravnika Beograda, razlog je u tome što "Infostan" uzima proviziju od 12 odsto kada treba da za određene radove prenese sredstva na račun višespratnice.

Pročitajte još: Palilulcima filmadžije ometaju san

Očigledno da veliki broj stanara ne želi da ima posrednika u "štednji".

Stanari se najčešće odlučuju za direktne uplate na račun stambene zajednice, mada ovaj način pogoduje nesavesnima. Kad se uplaćuje posredstvom "Infostana", neplatiša gotovo i nema.

- Stanari su pre za to da uplate na račun zajednice, a da neplatiše "jure" upravnici tužbama, nego da im "Infostan" uzima proviziju - objašnjava za "Novosti" Ljubiša Banovački, predsednik Udruženja profesionalnih upravnika Beograda. - Kada je potrebno da se nešto radi u zgradi, kada su sredstva na računu stambene zajednice, odmah možemo da ih iskoristimo, a posredstvom "Infostana", koji uzima proviziju da prebaci novac na račun zgrade, izgubimo deo sredstava.

Neplatiša najviše ima u zgradama u centru grada, gde su stanovi u procesu restitucije ili su vlasnici u inostranstvu, dok je su ostali stanari uglavnom revnosni u plaćanju.

- Stanari koji ne izmiruju redovno obaveze prema upravniku i ne plaćaju za održavanje uglavnom duguju i za druge komunalije - struju, grejanje - navodi Banovački. - Ali, njima se prvo upućuje opomena, pa utuženje, pa se preko izvršitelja naplate dugovanja.

SAGLASNOST I POTPIS STANARA

KAKO je ranije rečeno u "Infostanu", zahtev za zaključenje ugovora za uvođenje ovih troškova u sistem "Infostana", uz potpisanu odluku stambene zajednice, podnosi se u sedištu preduzeća u Danijelovoj 33. Neophodno je da upravnik donese odluku stambene zajednice o saglasnosti, odnosno izvod iz zapisnika sa sednice koji su overili i potpisali stanari.