POSLE 91 godinu, jedan od simbola srpske prestonice i Kalemegdana - beogradski "Pobednik", u oktobru je skinut sa trona. Doduše, samo privremeno, dok traju radovi na restauraciji u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevu. Očekuje se da bronzana skulptura čuvenog vajara Ivana Meštrovića, umivena i restauirana, na proleće bude vraćena na Beogradsku tvrđavu.

Obnovi su prethodile detaljne i višegodišnje pripreme. Stručnjaci iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda, uz pomoć ZD skeniranja, otkrili su da na bisti postoji 30 rupa od gelera, uglavnom nastalih tokom Drugog svetskog rata. Najviše ih je, čak 13, bilo na prednjoj strani. Kip visok 4,25 metara i težak tonu, skinut je u poslednji čas, jer je figura sa postoljem bila spojena samo jednom čeličnom sajlom, koja je provučena kroz noge statue.

Na stubu visokom 17 metara, koji se u međuvremenu nakrivio, "Pobednik" nadgleda prestonicu od 1928. godine. Podignut je povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta. Čine ga bronzana muška figura sa sokolom u levoj ruci i spuštenim mačem u desnoj. Kip je delo Meštrovića, dok je postament koncipiran u vidu dorskog stupa projektovao arhitekta Petar Bajalović.

Meštrović je pred Prvi svetski rat počeo da vaja kip u fiskulturnoj sali škole u Ulici kralja Petra, jedinom prostoru u kojem je tad bilo mesta za skulpturu visoku skoro pet metara. Zajedno sa četiri lava iz kompozicije, poslat je u Češku na livenje, zbog čega je najverovatnije preživeo tadašnju okupaciju.


Prvobitno je zamišljeno da "Pobednik" bude fontana na Terazijama, ali se od te ideje odustalo po završetku rata. Grad Beograd je "otkupio" bronzanu statuu, a javnost se pobunila protiv toga da spomenik bude postavljen na Terazijama, jer je nag muškarac uznemiravao moral tadašnje građanske klase. Takođe, bilo je primedaba da "Pobednik" više podseća na heroje iz antičke Grčke nego na srpskog junaka. Navodno, jedan deo javnosti negodovao je što kip nije "obučen" u tradicionalnu srpsku nošnju. Posle svih primedaba, "skrajnut" je i postavljen na Kalemegdanu.