Pobednik od glave do pete

M. S. - S. V.

ponedeljak, 30. 12. 2019. u 12:36

Победник од главе до пете

Foto V. Danilov

U smederevskom ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića traju detaljni konzervatorski radovi na spomeniku. Skulptura visoka 4,25 metara i teška oko tonu biće vraćena na Kalemegdan na proleće

POSLE 91 godinu, jedan od simbola srpske prestonice i Kalemegdana - beogradski "Pobednik", u oktobru je skinut sa trona. Doduše, samo privremeno, dok traju radovi na restauraciji u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevu. Očekuje se da bronzana skulptura čuvenog vajara Ivana Meštrovića, umivena i restauirana, na proleće bude vraćena na Beogradsku tvrđavu.

Obnovi su prethodile detaljne i višegodišnje pripreme. Stručnjaci iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda, uz pomoć ZD skeniranja, otkrili su da na bisti postoji 30 rupa od gelera, uglavnom nastalih tokom Drugog svetskog rata. Najviše ih je, čak 13, bilo na prednjoj strani. Kip visok 4,25 metara i težak tonu, skinut je u poslednji čas, jer je figura sa postoljem bila spojena samo jednom čeličnom sajlom, koja je provučena kroz noge statue.

Na stubu visokom 17 metara, koji se u međuvremenu nakrivio, "Pobednik" nadgleda prestonicu od 1928. godine. Podignut je povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta. Čine ga bronzana muška figura sa sokolom u levoj ruci i spuštenim mačem u desnoj. Kip je delo Meštrovića, dok je postament koncipiran u vidu dorskog stupa projektovao arhitekta Petar Bajalović.

Meštrović je pred Prvi svetski rat počeo da vaja kip u fiskulturnoj sali škole u Ulici kralja Petra, jedinom prostoru u kojem je tad bilo mesta za skulpturu visoku skoro pet metara. Zajedno sa četiri lava iz kompozicije, poslat je u Češku na livenje, zbog čega je najverovatnije preživeo tadašnju okupaciju.


Prvobitno je zamišljeno da "Pobednik" bude fontana na Terazijama, ali se od te ideje odustalo po završetku rata. Grad Beograd je "otkupio" bronzanu statuu, a javnost se pobunila protiv toga da spomenik bude postavljen na Terazijama, jer je nag muškarac uznemiravao moral tadašnje građanske klase. Takođe, bilo je primedaba da "Pobednik" više podseća na heroje iz antičke Grčke nego na srpskog junaka. Navodno, jedan deo javnosti negodovao je što kip nije "obučen" u tradicionalnu srpsku nošnju. Posle svih primedaba, "skrajnut" je i postavljen na Kalemegdanu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Slavimir Stanisavljević

30.12.2019. 13:12

Mislim da ste i vi pisali da je statua Pobednika smetala, kako predratnim, tako i posleratnim hrvatskim i slovenačkim nacionalistima, pa su je, njima za ljubav, smestili tamo gde im najmanje smeta, na Kalemegdan. Da li je došlo vreme da taj spomenik bude najzad postavljen na mesto koje mu pripada, negde u centru Beograda, da ga vide svi koji u Beograd dodaju, jer je to simbol nacionalnog ponosa, a ne ukras?

Архитекта

30.12.2019. 14:18

Ни по лику нити по пенису нема овај тип никаве сличности са оним правим Победником динарског типа са Косова, Кајмакчалана, Солуна или са Кошмара. Врло сличне фигуре спортиста се на сликама око стадиона у Минхену, изграђеног поводом Олимпијаде 1936 године, могу видети, а чисто су нацистичког и стила и тупогвоздених ликова. Овај на споменику нема ништа српско-православног што би морао да симболизује. Зато га схватам пре као симбол победе лукавих над лаковерно-малоумних и искоришћених Срба.

СЕРБ

31.12.2019. 21:15

@Архитекта - Споменик Стефана Немање на Калемегдан...