NAJAVLjENA "selidba" naplate komunalnih usluga sa adresa sedam prigradskih preduzeća za ovu delatnost na JKP "Infostan tehnologije" još nije definisana. Zasad, jedino je izvesno da će objedinjeni računi početi da stižu svim sugrađanima najkasnije od maja naredne godine. Kako kažu iz "Infostana", njihov sistem jeste razrađen, ali tek predstoji usaglašavanje sa preduzećima, pa se ne zna da li će tretirati stare dužnike, ili će se baviti samo eventualnim dugovanjima nastalim od momenta preuzimanja objedinjene naplate.

Pomenuta novina, koja je usvojena na poslednjoj sednici Skupštine grada, odraziće se na Lazarevčane, Mladenovčane, Obrenovčane, Gročane, Sopoćane i Surčince. To znači da će se na jednoj uplatnici naći računi za grejanje, vodu i kanalizaciju, odnošenje smeća, održavanje grobalja. Ipak, pojedine opštine, poput Sopota, već imaju razrađen sistem objedinjene naplate, ali će taj posao prepustiti "Infostanu", čime će se na računu naći i stavke Toplane.


PROČITAJTE JOŠ: Prijave protiv profesionalnih upravnika: Samo opomenuti, bez gubitka licence

- U JKP "Sopot" sistem naplate je objedinjen, pa se zajedno naplaćuju voda, smeće i kanalizacija - navode u ovom preduzeću. - Za sada je to rađeno organizovano i stepen naplate je iznosio oko 85 odsto. Način preuzimanja od "Infostana" još nije poznat, jer je odluka tek stupila na snagu i očekujemo da će u najskorije vreme biti održani preliminarni sastanci, na kojima će se detaljnije izložiti plan pripreme i preuzimanja sistema.

Da li će grupisanje svih računa na jednu uplatnicu u Sopotu održati isti procenat naplate, ili ga povećati, u ovom preduzeću ne mogu da predvide. Međutim, računaju na dugogodišnje iskustvo "Infostana" i nadaju se pozitivnom efektu.

I dok se prigradska komunalna preduzeća uzdaju u to da će im novousvojena odluka graskih čelnika doneti nove redovne platiše, u "Infostanu" kao dobru stranu ističu da će građani moći da ostvare subvencije i popuste za redovna plaćanja.

- Širenje sistema objedinjene naplate na sve beogradske opštine višestruko će povećati efikasnost naplate i omogućiće bolju bazu podataka korisnika komunalnih usluga. Preduzeće će svim redovnim platišama obračunavati popuste od pet, šest i sedam odsto, dok ugrožene kategorije dobijaju subvencije od 10 do 30 odsto - navode u JKP "Infostan tehnologije".


BARAJEVO

JKP "10. oktobar" u Barajevu već dugo sarađuje sa JKP "Infostan tehnologije". Od 2005. godine, odnošenje smeća i održavanje grobalja naplaćuje se preko uplatnice "Infostana".

- Otkad imamo sklopljen ugovor sa "Infostanom", naplata se poboljšala. Čini se da su i građani ozbiljnije shvatili značaj redovnog izmirivanja obaveza. Još ne znamo kako će se dalje objedinjena naplata širiti u opštinama, ni da li će "Infostan" otvarati ekspoziture - kaže direktor JKP "10. oktobar" Darko Radivojević.


PROČITAJTE JOŠ: Beograđani, od danas topli radijatori zbog niskih temperatura

NEMA PROŠIRENjA NA EVROPSKO TRŽIŠTE

OD priče da će "Infostan" preuzeti objedinjenu naplatu i u drugim gradovima Srbije, kao i da će se proširiti na evropsko tržiste, zasada nema ništa. Ipak, u pomenutom preduzeću navode da poseduju kapacitete za širenje, te su u slučaju potrebe spremni da pruže svoje usluge i van Beograda.