Пријаве против професионалних управника: Само опоменути, без губитка лиценце

М. СТАНОЈКОВИЋ

07. 10. 2019. у 17:27

Поднето 67 пријава против професионалних управника Суду части за кршење кодекса. Ниједан шеф вишеспратница на основу притужбе станара није избрисан из регистра

Пријаве против професионалних управника: Само опоменути, без губитка лиценце

Фото А.станковић

ЧАСНИ суде, тужим управника зграде. Овим речима од почетка године се, са замеркама на рачун рада београдских професионалних управитеља, Привредној комори Србије обратило 67 станара и стамбених заједница. Ипак, Суд части није донео ниједну одлуку о одузимању лиценци професионалном управнику на основу притужби суграђана, већ је појединима само изречена јавна опомена. Лиценцу по другом основу, због недостављања полисе осигурања, изгубило је 12 управника.

Крајем прошле године, институција Суда части доступна је станарима. Уколико сматрају да је управник прекршио кодексе пословања, пријаву могу да поднесу Суду части при Привредној комори Србије. Судећи по томе да на основу мишљења Суда части ниједан управник није завредео брисање из регистра, до сада им је углавном гледано кроз прсте.

- Највећи број пријава стигло је из Београда - 67, док је укупно у престоници и другим градовима поднето 99 - каже за "Новости" Миладинка Бодрожић, тужилац Суда части у Привредној комори Србије. - Одређени број пријава одбачен је због тога што пријављене радње нису садржале обележје повреде пословног морала, због недостатка доказа и ненадлежности. У свим предметима у којима је покренут поступак, Суд части донео је одлуку да се управницима изрекне мера друштвене дисциплине, јавна опомена.

У ПКС објашњавају да је јавна опомена са објављивањем на Управном одбору ПКС изречена у случају теже повреде, а да је у осталим ситуацијама изречена само опомена.

- С обзиром на то да је реч о новој делатности, у највећем броју случајева ради се о привредним субјектима који до сада нису кажњавани пред Судом части, што је суд оценио као олакшавајућу околност приликом изрицања мере - објашњава тужилац Суда части.

ЛОША ПРЕПОРУКАУКОЛИКО се заређају јавне опомене управницима, то може да угрози њихово даље пословање. Такође, уколико неки од њих осване на огласној табли ПКС, није му добра препорука за даље ангажовање.

Један од примера су станари Ресавске улице 13-15, који су недавно поднели захтев за одузимање лиценце управнику зграде јер није испоштовао понуде за ремонт лифта и тврде да је радио мимо закона.

Ипак, у Удружењу професионалних управника Београда наводе да су већина жалби станара неоснована, па да иако у некој згради имају сарадњу са 99 одсто станара, увек се нађе неко ко ће се жалити.

- Тражили смо да се тај део закона промени и да жалбу Суду части може да поднесе стамбена заједница а не појединац. Свако може да напише жалбу, а Суд части увек, како би задовољио станаре, изрекне јавну опомену - наводи Љубиша Бановачки, председник Удружења професионалних управника Београда.

И док Суд части гледа кроз прсте управницима, станари ће морати да се задовоље да име њиховог управника за казну "виси" на сајту Приведне коморе Србије.НЕЗАВРШАВАЊЕ РАДОВА НА ВРЕМЕ


СТАНАРИ су незадовољство углавном исказивали због брзине завршавања радова у згради, неодржавања седница, али и неизвршавање одлука стамбене заједнице.

- У пријавама се указивало на неоправдано одбијање послова у поступку принудне управе, одбијање предаје печата новом управнику иако су избрисани из регистра као управници те стамбене заједнице, неодговарање на поднете захтеве власника станова - кажу у ПКС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Dend

07.10.2019. 22:44

Ko da ih smeni, a "dil" ? Dokaz ovome je da "upravnici" nemaju limit broja zgrada o kojima vode računa ?