Pobednik će prezimiti u Smederevu

M. A. Kralj

27. 08. 2019. u 17:22

Победник ће презимити у Смедереву
Beogradski zavod za zaštitu spomenika najavio početak dugo očekivane obnove simbola prestonice. Biće demontiran i saniran u ateljeu Zorana Kuzmanovića

PRE bezmalo 91 godinu, na kalemegdanskom Gornjem gradu, u nedelju u podne 7. oktobra 1928, u znak obeležavanja decenije od probijanja Solunskog fronta, otkriven je "Pobednik" Ivana Meštrovića, spomenik koji će postati simbol našeg glavnog grada, a čije je spasavanje od nasrtaja zuba vremena u utorak najavljeno u Zavodu za zaštitu spomenika grada Beograda.

Za radove koji počinju u sredu, formiranjem gradilišta na platou iznad Ušća, i koji će trajati šest meseci, temeljne pripreme u Zavodu su rađene tri godine, objasnila je direktorka ove institucije Olivera Vuković. S obzirom na to da će se ući u zimsku sezonu, prioritet nije po svaku cenu poštovati rok, već kvalitetno završiti rekonstrukciju.

Jedan od najvećih problema koji su zadesili ovu skulpturu jeste to što je počela da se "krivi" još od otkrivanja, jer je postavljena na nekonsolidovanom nasipu, a velike je težine. Problem sa statikom je zato rešavan u saradnji sa Građevinskim fakultetom, a prema rečima dr Boška Stevanovića, sa Građevinskog fakulteta, posle obnove, "Pobednika" će pridržavati osam novih šipova.

PROČITAJTE JOŠ - Stigle dozvole za sanaciju "Pobednika"

Drugo veliko oštećenje, koje je dovelo do toga da bi neko veće nevreme moglo da sruši Meštrovićevu skulpturu, nastalo je usled korozije:

- Nema ništa štetnijeg za spomenike od vode, jer ona tokom zime mrzne. Led ima drugačiju zapreminu i dolazi do pucanja veza i širenja pukotina - objasnila je arhitekta Nevena Novaković, autor projekta rekonstrukcije. - Na "Pobedniku" su korodirale veze između postolja i stuba na kojem se nalazi skulptura, što predstavlja najveći problem.

PROČITAJTE JOŠ - "Pobednik" na Kalemegdanu traži hitnu sanaciju

Podsećajući na pređašnje pokušaje da se ovaj zaštitni znak Kalemegdana sanira, ona je objasnila da će se prva dva meseca raditi na statičkoj restauraciji, a onda će se postaviti skela i uz pomoć dizalice privremeno demontirati sama skulptura. "Pobednik" će tako prezimiti u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevu, gde će tim od deset ljudi popravljati njegovu unutrašnju konstrukciju.

Oštećeno postolje

- U vreme kada je spomenik postavljan graditeljima nisu bile dostupne legure koje mi poznajemo danas - istakao je Kuzmanović. - Verujem da je unutrašnja konstrukcija od običnog gvožđa prilično načeta, jer je voda godinama ulazila u unutrašnjost spomenika.

Sanacija spomenika zahtevaće i zamenu kamenih blokova ispod nogu "Pobednika" i obnavljanje veza između postamenta i skulpture. Intervencije na postolju i stubu, dodala je Novakovićeva, zahtevaju konsolidaciju fuga i zamenu kamenih blokova u kružnom postolju.

Grad Beograd je za rekonstrukciju i restauraciju "Pobednika" opredelio 26 miliona dinara.

Sa konferencije za štampu

PROČITAJTE JOŠ - Radojičić: „Pobednik” na Kalemgdanu će biti skinut zbog popravke

OD TERAZIJA DO KALEMEGDANA

NA put koji je prošao "Pobednik" - od ideje da bude deo kompozicije u čast petovekovne borbe protiv Turaka, u fontani na Terazijama, podsetila je Bojana Ibrajter Gazibara, istoričar umetnosti. Meštrović je pred Prvi svetski rat počeo da ga vaja u fiskulturnoj sali škole u Ulici kralja Petra Prvog, jedinom prostoru u kome je bilo mesta za skulpturu visoku pet metara. Zajedno sa četiri lava iz kompozocije, poslat je u Češku na livenje, što ga je verovatno spaslo tokom okupacije. Posle rata se od fontane odustalo, grad je otkupio "Pobednika", a posle deset godina javnost se pobunila protiv toga da spomenik bude postavljen na Terazijama (nag muškarac uznemiravao je moral građanske klase, a bilo je i primedaba da ne liči na srpskog junaka), pa je skrajnut na Kalemegdan.

Uoči otkrivanja spomenika na Kalemegdanu

VESNIK POBEDE

IZ PREPISKE Ivana Meštrovića i beogradskih vlasti, vidi se da je prvobitno zamišljena kompozicija za česmu na Terazijama, sa četiri lava i petostepenim stubom, kao simbolom petovekovnog ropstva pod Turcima, i figurom junaka koji u jednoj ruci drži pticu a u drugoj spušten mač, trebalo da se zove "Vesnik pobede".

Prema ideji vajara, potom je ime "skraćeno" u "Pobednik", mada se pominjao naziv i "Sokolar", jer je ptica u ruci pobednika – soko.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Миро Марковић

27.08.2019. 19:23

Сви они који живе у Београду и околини, као и они који су повремено посећивали Београд и Калемегдан, се сећају овог јединственог споменика слободе и победе србске војске над три највеће европске царевине: турску, аустро-уграску и немачку. Неколико милиона младих србских војника је положило њихове животе за слободу Србије и свих некадашњих југословенских народа. Овај споменик је био подигнут у њихову славу, мада су данашње генерације то скоро заборавиле. Ово је веома тужно, али тако је.

slobodan

10.10.2019. 17:50

odlično, sada stavite srbsku glavu sa srbskom šajkačom, jer ovaj ne liči na Srbina... Srbi nemaju ovakav nos