Radojičić: „Pobednik” na Kalemgdanu će biti skinut zbog popravke

Tanjug

06. 08. 2019. u 11:54

Радојичић: „Победник” на Калемгдану ће бити скинут због поправке

Foto: Zavod za zaštitu spomenika od kulture

Predviđeni rok za završetak radova na spomeniku, koji je izvajao čuveni Ivan Meštrović, je šest meseci od sprovođenja postupka javne nabavke, saopštila je Gradska uprava
Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić najavio je da će uskoro početi rekonstrukcija simbola naše prestonice - "Beogradskog pobednika", odmah po dobijanju građevinske dozvole od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Pročitajte još: "Pobednik" na Kalemegdanu traži hitnu sanaciju

Rekonstrukcija će koštati 26 miliona dinara, a poverena je Privrednom društvu "Koto" d.o.o i vajaru Zoranu Kuzmanoviću.

Predviđeni rok za završetak radova na spomeniku, koji je izvajao čuveni Ivan Meštrović, je šest meseci od sprovođenja postupka javne nabavke, saopštila je Gradska uprava.

Radojičić je precizirao da je projekat rekonstrukcije spomenika "Beogradski pobednik" uradio Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, a projekat statičke sanacije Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu.

Pročitajte još: "Pobednik" čeka majstora

On je istakao da rekonstrukcija obuhvata tri faze - statičku sanaciju, restauraciju bronzane skulpture i restauraciju kamenog stuba i postamenta.

Radojičić je pojasnio da je cilj sanacije temelja spomenika da zaustavi neravnomerno sleganje postojećeg temelja i naginjanje vrha stuba u stranu.

"Projektovano rešenje je usvojeno tako da se iskop oko spomenika, kao i intervencije na samom spomeniku svedu na minimum. Restauracija bronzane skulpture ''Pobednika'' je neophodna, jer se na njoj nalaze brojna oštećenja, a kroz njih prolazi voda koja ga dodatno ugrožava", rekao je Radojičić, a navodi se u saopštenju.

Dodao je da je predviđeno da postolje i stub spomenika budu obnovljeni na mestu gde se nalaze, odnosno na Kalemegdanu, dok obnova statue zahteva da se ona skine i da se radovi obave u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića.

Skulptura će se privremeno skinuti kako bi se radovi na njenoj restauraciji obavili u najadekvatnijim uslovima u radionici i kako bi se formirala nova veza između skulpture i stuba, jer je upravo ova veza najoštećeniji deo spomenika, naveo je Radojičić.

Gradonačelnik je istakao da će rekonstrukcija "Beogradskog pobednika", pored obnove Velikog i Malog stepeništa koja su uveliko otvorena za građane, dati novi izgled najznačajnijem kulturno-istorijskom delu Beograda kakav je Kalemegdan.

Kalemegdan je godinama unazad jedno od prvih i omiljenih mesta koje svi posete kada dođu u Beograd.

"''Beogradski pobednik'' je simbol i ukras naše prestonice po kojem nas svet prepoznaje. Izuzetno je važno da Beogradska tvrđava, koja zajedno sa parkom Kalemegdan čini najznačajniji kulturno-istorijski deo naše prestonice, bude uređena i povrati sjaj i lepotu koju je nekada imala", rekao je gradonačelnik.

Za to je, ukazao je, potrebno odgovorno održavanje, koje nakon dužeg perioda podrazumeva rekonstrukciju, te dodaje da je, poslednji trenutak za obnovu, a s obzirom na to da je "Pobednika" zub vremena nagrizao i da se to sada i te kako vidi po njegovim oštećenjima.

Radojičić je dodao da je od 1991. godine na "Pobedniku" rađeno samo čišćenje spomenika od grafita i zaprljanosti i popunjavanje pukotina i spojnica kamene obloge.

Podsetio je da je Zavod za zaštitu spomenika kulture tokom prošle godine izvršio uvid i pregled u stanje spomenika, mapiranje oštećenja kamene obloge i bronzane skulpture, detaljno merenje i 3D lasersko skeniranje spomenika i da se uvidom u stanje došlo do saznanja da su oštećenja zantno pogoršana u odnosu na 2016. godinu, kada je takođe vršen pregled stanja.

Radojičić je dodao da je Gradu značajno ekspertsko mišljenje dr Zorana Kuzmanovića, vajara, o stanju bronzane skulpture spomenika, u kome se navodi da je uočljiv veliki sloj oksida na celoj površini skulpture, sa više oštećenja u vidu rupa, verovatno od metaka ili gelera.

Pukotine su velike i veza skulpture za kružni kameni postament je korodirala i u jako lošem je stanju, dodao je Radojičić.

"Beogradski pobednik" je za kulturno-istorijsko dobro proglašen 1992. godine.

Nalazi se u okviru spomenika kulture "Beogradska tvrđava" koji je od izuzetnog značaja za Srbiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Глас разума

06.08.2019. 14:58

Молим да рупе остану на њему. Нека опомињу и подсећају за Шесту личку, Пету крајишку, Прву пролетерску и остале разбојничке банде састављене од беспризорног олоша под командом Пека Дапчевића који су у овај и многе друге споменике, образовне, културне, верске, стамбене објекте али и цивиле-грађане Београда испаљивали почасне плотуне након такозваног "ослобођења" Београда. Да се не понови.

Лудило

07.08.2019. 12:29

@Глас разума - Не лупај, мајке ти! Ено ти га Бастаћ па њега "ложи"!