Stigle dozvole za sanaciju Pobednika

M. S.

ponedeljak, 12. 08. 2019. u 19:20

Стигле дозволе за санацију Победника

Obnova će trajati pola godine - Foto ZZSKGB

Za dve nedelje treba da počne kompletna restauracija spomenika na Kalemegdanu, jednog od simbola prestonice. Skulptura će biti preseljena u atelje vajara Zorana Kuzmanovića

DOZVOLA za restauraciju spomenika "Pobednik" na Kalemegdanu je dobijena pre nekoliko dana, pa će radovi početi za dve nedelje.

Kako je najavila odgovorni projektant rekonstrukcije "Pobednika" Nevenka Novaković, rok za završetak obnove je šest meseci, s tim što će radovi biti prekidani ako budu velike hladnoće.

Najpre će se pristupiti statičkoj sanaciji koja podrazumeva učvršćivanje temelja.

- Treba da se postave šipovi koji treba da dođu do nosivog tla kako bi sprečilo dalje pomeranje spomenika, pošto se spomenik otkako je postavljen neprestano pomera - rekla je Novakovićeva.

Nakon što ova faza bude završena, "Pobednik" će biti demontiran i preseljen u atelje vajara Zorana Kuzmanovića koji će biti zadužen za restauraciju. Za to vreme, izvodiće se radovi na kamenom stubu i postamentu.

Pročitajte još: "Pobednik" na Kalemegdanu traži hitnu sanaciju

- Ako zima bude hladna, radovi na samom kamenu se tada ne mogu izvoditi i biće prekinuti sve do trenutka kada nam vreme bude ponovo dozvolilo da radimo - navela je Novakovićeva.

Restauracija skulpture Ivana Meštrovića nikada nije rađena, već su samo povremeno čišćeni grafiti i menjale fuge na postamentu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije