NOVOBEOGRAĐANI iz Gandijeve 104 u Novom Beogradu već nedelju dana idu stepenicama do svojih domova, jer lift, natopljen vodom posle nevremena, ne radi. Iako su odmah alarmirali JP "Gradsko stambeno" koje održava ovu sedmospratnicu, do danas voda nije ispumpana, a lift nije profunkcionisao. Osim što nisu blagovremeno reagovali na posledice obilnih padavina, od ovog gradskog preduzeća, u ovoj, kao i u mnogim drugim zgradama, izostalo je reagovanje po pitanju redovnog čišćenja kišne kanalizacije.

Prema rečima stanara ove višespratnice, voda je iz šahta ušla u okno lifta, a podrumi su bili potpuno poplavljeni u nevremenu koje je nedavno zadesilo prestonicu. Od tada bezuspešno pokušavaju da saniraju, a Gradsko stambeno ih sve vreme upućuje na firmu "Rastošnica", koja za potrebe gradskog preduzeća obavlja poslove održavanja.

Pročitajte još - Lift ne radi mesecima

- Kada smo pozvali "Rastošnicu" bili su vrlo neljubazni, a nakon toga sam "Gradskom stambenom" rekla da ipak, neću da u njihovo ime pregovaram jer mi ne plaćamo "Rastošnici", već "Stambenom" - kaže Mirjana Popović iz Gandijeve 104. - Do sada se nije pojavio ni majstor niti sam bilo koga videla. Kada sam zvala po ko zna koji put "Gradsko stambeno", rekli su mi da je voda izvučena, ali mi majstore nismo videli. Lift i dalje ne radi.

Ova zgrada nije jedina koja ima problem, a mnogi profesionalni upravnici tvrde da zbog nedostatka kapaciteta za hitno reagovanje trpe stanari.

- U mnogim zgradama bio je problem sa vodom posle nevremena, ali "Gradsko stambeno" nema kapacitet za broj zgrada koje su u njihovom sistemu održavanja - kaže za "Novosti" Đorđe Aleksić iz Udruženja profesionalnih upravnika Beograda. - Zbog toga se veoma dugo čeka na dolazak njihovih ekipa.

Iako je održavanje kišne kanalizacije ispred zgrada na listi poslova za koje stanari plaćaju "Gradsko stambeno", u većini višespratnica, ona se čisti retko, a kod nekih godinama nije održavana. Zbog toga, i male padavine prave štetu, a kamoli, kako kažu upravnici, nevreme koje je nedavno zadesilo prestonicu.

Foto P. Milošević

- Ništa se ne radi preventivno, već tek kada se voda izlije i napravi štetu - tvrdi Aleksić. - Trebalo bi da oni to pročiste periodično.

Pročitajte još - Podrum pun vode, lift blokiran

ODRŽAVANjE NA ZAHTEV STANARA

- JP "Gradsko stambeno" održava kišnu kanalizaciju na zahtev upravnika stambenih zajednica, odnosno samih stanara - kazali su nam kratko iz ovog preduzeća. - Sam postupak čišćenja zavisi od težine zagušenja, i traje od 15 minuta do nekoliko dana, dok se ne otklone i drugi problemi koji utiču na kišnu kanalizaciju.

PEŠICE DO ŠESTOG

OSIM velikog broja starijih sugrađana, u ovoj, u Gandijevoj 104 stanuje i bračni par koji ima trojke.

- Zamislite kako je silaziti sa šestog sprata sa troje dece i kolicima i tako svakog dana po više puta. Mnogi su i srčani bolesnici, pa čak i penjanje na prvi sprat za njih predstavlja napor - žale se stanari.