U MRAKU ZBOG KRAĐE KABLOVA: Ne radi rasveta od Pupinovog mosta do Pančevačkog puta

S. B. Milošević

09. 11. 2017. u 20:50

У МРАКУ ЗБОГ КРАЂЕ КАБЛОВА: Не ради расвета од Пупиновог моста до Панчевачког пута

Lopovi su odneli kompletnu opremu

Nefunkcionisanjem javnog osvetljenja duž Severne tangente već mesecima je ugrožena bezbednost svih koji koriste ovaj putni prsten dugačak 21 kilometar

MAGISTRALA od Pupinovog mosta do Pančevačkog puta mesecima je u mraku! Razlog za to je obijanje deset od jedanaest trafostanica duž puta i krađa elektroinstalacija. Problem su i upotreba i njihovo održavanje, pošto EPS do danas nije preuzeo održavanje sistema javne rasvete.

Nefunkcionisanjem javnog osvetljenja duž Severne tangente već mesecima je ugrožena bezbednost svih koji koriste ovaj putni prsten dugačak 21 kilometar, a koji povezuje Zemun, preko naselja Borča i Ovča, sa Pančevačkim putem. Od otvaranja saobraćajnice 2014. obijeno je deset od jedanaest trafostanica, a od tih deset, osam je opljačkano i nije u funkciji. Zato je deset kilometara ove trase u potpunom mraku.

- Pitanje je vremena kada će dve trafostanice koje su još u funkciji prestati da rade - ističu iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. - Od 2014. smo sedam puta urgirali kod nadležnih institucija da se uredi pitanje upotrebe i održavanja trafostanica. Upotrebna dozvola za kompletnu saobraćajnicu sa mostom i pratećom infrastrukturom je pribavljena, ali do danas infrastrukturni sistemi nisu preuzeti na upotrebu i održavanje.

Kako vozači ne bi trpeli i dalje, Direkcija će pokrenuti postupak za sanaciju trafostanica i njihovo stavljanje pod fizičko-tehničku zaštitu. Tvrde da će javne nabavke biti pokrenute u najkraćem roku, odmah po dobijanju saglasnosti nadležnih gradskih institucija.

- Obijanje i krađa opreme i kompletnih trafoa, teških više stotina kilograma, nije moguća bez angažovanja kvalifikovanih ljudi koji su osposobljeni da obave ovoliki broj krađa bez povreda i da ukradene delove prodaju ili ugrade na nelegalnom tržištu, a da ne budu otkriveni - tvrde iz Direkcije. - Takođe, postoji sumnja da krađe nisu izvedene samo zbog sekundarnih sirovina već i zbog ponovne ugradnje opreme u nelegalne trafostanice.

MILIONI ZA POPRAVKU

UPOTREBNU vrednost od krađe trafostanica ima ulje iz trafoa, bakarni nosači elektroinstalacija i metalna stolarija.

Organizovana grupa tako preprodajom zaradi najviše pola miliona dinara od jedne krađe. Za sanaciju jedne opljačkane stanice, pak, sa fizičko-tehničkim sistemom zaštite, potrebno je pet miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Hej haj baš nas briga

09.11.2017. 21:18

nećemo valjda uredjenu državu u kojoj je svako odgovoran za svoj posao!