SPOMENIKU posvećenom nobelovcu Ivi Andriću, u samom centru grada, ispred zgrade Predsedništva, neophodna je popravka. Izbledeli ostaci otpalih mesinganih slova na postamentu nisu samo ruglo prestonice, već i ilustruju odnos nacije prema velikom piscu. "Slova koja nestaju" postavljena su na postament-stepenice u sklopu obeležavanja 50 godina od dodele Nobelove nagrade, 2011. godine. Duž stepenica "ispisane" su rečenice iz čuvenog dela "Znakovi pored puta".

Za održavanje i brigu o spomenicima koji se nalaze na javnim površinama u prestonici zadužene su lokalne samouprave na kojima se nalaze. Održavanje spomenika na Andrićevom vencu u nadležnosti je GO Stari grad. U odgovoru "Novostima" iz ove gradske opštine naglašavaju da se godinama unazad iznova suočavaju sa istim problemom: slova nestaju sa podnožja spomenika uprkos velikom obezbeđenju koje se nalazi oko zgrade Predsedništva.

- Osim zamene slova koja svake godine nestanu sa spomenika, 2015. godine je urađena i detaljna obnova pločnika oko spomenika - ističu iz Opštine Stari grad. - Prethodne godine su ponovo zamenjena slova, i trudimo se da iznova radimo na obnavljanju.

Očigledno je da su slova loše urađena i mora se naći neko dugotrajno rešenje kako bi se ovaj problem rešio, smatraju građani.

- U godini kada obeležavamo 125 godina od rođenja našeg nobelovca, nedopustivo je da spomenik koji je posvećen njemu izgleda ovako - objašnjava Mišo Petrović, penzioner.

Iz Opštine ističu da će i ove godine sanirati spomenik. Nezvanično saznajemo da je dozvola Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture obezbeđena.


IZ "ZNAKOVA PORED PUTA"

- Otišao sam. Iza mene je ostalo sve što su ljudi rekli, kao pramičak magle koji se gubi. A sve što su uradili, poneo sam na dlanu jedne ruke - citat je iz Andrićevih "Znakova pored puta" ispisan 2011. godine kada je obeleženo 50 godina otkad je veliki pisac dobio Nobelovu nagradu.