Mladenovac: Oko nudi pomoć žrtvama

S. B. MILOŠEVIĆ

02. 11. 2016. u 22:15

Mladenovčani mogu lakše da prijave zlostavljanje u porodici. Želeli smo da probudimo svest i kod žrtava koje trpe nasilje, ali i kod komšija, kažu u Centru „Oko”. Jedinstveni letak ubacivan u poštanske sandučiće

Младеновац: Око нуди помоћ жртвама

LETAK sa kratkom ispovesti žene koja trpi fizičko zlostavljanje i porukom "Ne nasilju u porodici", ubačen u poštanske sandučiće, iznenadio je Mladenovčane. Da bi probudili svest žitelja i podstakli žrtve da prijave nasilje, Centar za zaštitu ljudskih i manjinskih prava i vrednosti "Oko" odlučio se na ovaj potez.

U Centru za socijalni rad u ovoj opštini lane je evidentirana 101 žrtva porodičnog nasilja, a do novembra ove godine 91 osoba prijavila je nasilje.

- U odeljenju je tokom 2015. po službenoj dužnosti pokrenuto 13 postupaka za zaštitu žrtava od nasilja u porodici - navode iz Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu. - Centar je takođe preduzeo 16 postupaka u slučajevima zaštite dece od nasilja, a 29 radi zaštite punoletnih žrtava od nasilnika. Ujedno, zbog nasilja u porodici iz bioloških porodica izmešteno je dvoje dece.

Povod za ostavljanje flajera u poštanskim sandučićima bio je podatak da najveći broj prijava nasilja u porodici Centru za socijalni rad stiže od policije, a samo u 12 odsto slučajeva od zlostavljane osobe ili člana porodice!

- Želeli smo da probudimo svest i kod žrtava koje trpe nasilje, ali i kod komšija, koje ga često ne prijavljuju iako čuju šta se dešava u stanu do njihovog - priča Ivan Soskić, predsednik udruženja "Oko". - Ovo je način da podstaknemo Mladenovčane da prijave svaku vrstu zlostavljanja, oslobodimo žrtve straha i tako prekinemo nasilničko ponašanje.

Na lecima se nalazi i kontakt udruženja "Oko", pa oni koji trpe nasilje za pomoć mogu da kontaktiraju i s članovima ovog udruženja.

U SELIMA TEŽA SITUACIJA

Od 91 prijave nasilja u porodici, koja je zabeležena do novembra ove godine, 51 je evidentirana u seoskoj sredini, a 40 u gradu. U najvećem broju slučajeva, nasilnik je bio partner, otac ili sin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije