Prekid ili nastavak Zenitove dominacije?

TIP redakcija

20. 07. 2023. u 17:00

OVOG petka startuje nova sezona Premijer lige Rusije u fudbalu

Прекид или наставак Зенитове доминације?

Foto: Profimedia

Utakmicom između moskovskog Dinama i Krasnodara u petak (18.00) počeće 32. sezona ruske Premijer lige. Pet prethodnih godina, na tronu sede fudbaleri Zenita iz Sankt Peterburga, koji i u ovu takmičarsku godinu ulaze kao najveći favoriti, dok se kao pretendenti za krunu ističu moskovski velikani, CSKA i Spartak.

U red timova koji takođe imaju visoke ciljeve stavljaju se i Lokomotiva, Dinamo i Krasnodor, koji sa klupe predvodi naš stručnjak Vladimir Ivić, a deo ekipe je i ofanzivni vezista Mihajlo Banjac, koji je lane došao iz TSC. Sem njih, od naših igrača tu su još sedmorica - dvojac iz CSKA Milan Gajić i Saša Zdjelar, zatim Milan Majstorović (Dinamo M.), Miroslav Bogavac (Ahmat), Ivan Miladinović (Soči), kao i Nikola Radmanovac i Ivan Ostojić koji nasupaju za novog superligaša Baltiku. U narednim danima se očekuje da se u ruskoj ligi pojavi još jedan Srbin a to je Strahinja Eraković za koga je Zenit poslao ponudu od čak sedam miliona evra.

FOTO: M. Vukadinović

Pored ekipe iz Kaljingrada, novi član elitne divizije je ponovo dvostruki šamion Rubin iz Kazanja, koji se nakon samo jedne sezone odsustva ekspresno vratio u odabrano društvo. Sa druge strane, deo lige više nisu Himki i bivši trostruki prvak Torpedo iz Moskve.

Branilac trona Zenit je osvajanjem Superkupa načinio odličnu uvertiru pred start prvenstvene trke. Pobedom nad CSKA, posle boljeg izvođenja penala (0:0, 5:4), dobio je preko potrebno samopouzdanje, kojim bi trebalo da nadomesti trenutnu neuigranost. Da nisu još u punom taktičkom i fizičkom stanju pokazala je ne samo borba za prvi trofej u sezoni, već i nedavni prijateljski turnir na kome su igrali sa Crvenom zvezdom, Fenerbahčeom i Nefčijem (dve pobede i poraz koji je došao upravo od crveno-belih).

Iako je ruskim ekipama i dalje zabranjeno učestvovanje u međunarodnim takmičenjima, to Zenit nije obeshrabrilo da nadogradi već ionako jaku okosnicu tima, koja kao i uvek uz domaće igrače čine nekolicinu brazilskih internacionalaca. A najnovije pojačanje predstavlja naturalizovani ruski reprezentativac Mario Fernandes koji je ime izgradio igrajući za CSKA. Zato i nije čudo što je tim iz Sankt Peterburga ponovo postavljen za glavnog favorita, da šesti put u nizu, a ukupno 12. u istoriji, podigne pehar namenjen šampionu države.

U toj nameri će pokušati da ga spreče “armejci” koji na titulu čekaju sedam godina. Previše za klub takve tradicije i navijačke baze. Lani su posle deset godina napokon povratili pehar Kupa, dok će sada pokušati da u vitrine vrate i ovaj mnogo vredniji. Sa 13. titula su drugi najtrofejniji klub u zemlji, više od njih ima samo gradski rival Spartak (22) koji je poslednju put na tronu sedeo u sezoni 2016/2017.

I on će nastojati da se vrati na trofejne staze, prethodne sezone su završili kao trećeplasirani u ligi (iza Zenita i CSKA), a u novu sezonu ulaze za manje-više istim sastavom. Takođe, Dinamo iz Moskve je u prošle sezonu umarširao prilično ambiciozno, postavivši za trenera Slavišu Jokanovića. Međutim, zbog slabih rezultata ova saradnja je relativno brzo prekinuta. Tu sezonu je do kraja izneo vršilac dužnosti Pavel Alpatov, dok će novu sa klupe započeti Čeh Marsel Lička, koji se iskazao vodeći Orenburg prethodne tri godine. Uz njega i Ivića, još Belorus Viktor Gončarenko (Ural) i Španac Giljermo Abaskal (Spartak M.) čine strane trenere u ligi.

Mažić bira arbitre

Pred početak ove sezone, na mesto predsednika Sudijske komisije ruskog Fudbalskog saveza postavljen je naš proslavljeni bivši arbitar Milorad Mažić koji će delegirati sudije za svaku kolo. Iako je to u delu tamošnje javnosti dočekano sa nezadovoljstvom, sasvim je izvesno da Srbin neće dozvoliti da ga se dotiču međuklupske razmirice i da će ostati imun na sve pritiske.

Foto Tanjug/I. Marinković

Šampioni

2003. - CSKA Moskva

2004. - Lokomotiva Moskva

2005. - CSKA Moskva

2006. - CSKA Moskva

2007. - Zenit

2008. - Rubin Kazanj

2009. - Rubin Kazanj

2010. - Zenit

2011. - Zenit

2012. - CSKA Moskva

2013. - CSKA Moskva

2014. - Zenit

2015. - CSKA Moskva

2016. - Spartak Moskva

2017. - Lokomotiva Moskva

2018. - Zenit

2019. - Zenit

2020. - Zenit

2021. - Zenit

2022. - Zenit

2023. - ?

Broj titula

22 – Spartak Moskva

13 – CSKA Moskva

11 – Dinamo Moskva

10 – Zenit

3 – Lokomotiva Moskva, Torpedo

2 – Rubin Kazanj

1 – Alanija Vladikavkaz

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu

Andrej Rubljov uopšte nije naivan teniser. Oni koji su ga posmatrali samo u prethodnih šest sedmica, kada nije imao nijednu pobedu do dolaska u Madrid, verovatno bi pomislili drugačije, ali je on upravo u prestonici Španije nokautirao i najboljeg Španca koji trenutno igra tenis - trećeplasiranog na ATP listi, dvostrukog uzastopnog šampiona madridskog mastersa, Karlosa Alkaraza. A onda je momak na koga je Rusija ponosna izjavio nešto zanimljivo.

01. 05. 2024. u 21:36

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)