FINALE AFKONA - "SLONOVI" SE SVETE ZA PORAZ U GRUPI: Mogu li "super orlovi" dva puta na istom takmičenju da pobede domaćina?

O. M.

11. 02. 2024. u 16:21 >> 16:22

FINALNI meč Afričkog kupa nacija na programu je ove nedelje od 21 čas na stadionu "Alasan Uatari" u Abiđanu.

ФИНАЛЕ АФКОНА - СЛОНОВИ СЕ СВЕТЕ ЗА ПОРАЗ У ГРУПИ: Могу ли супер орлови два пута на истом такмичењу да победе домаћина?

FOTO: Tanjug/AP

Za titulu šampiona Afrike boriće se domaćin Obala Slonovače, mada će u ovom meču biti nominalni gost, kojoj će ovo biti peto finale a pokušaće da osvoji treću titulu i Nigerija koja je do sada tri puta bila šampion Crnog kontinenta, a ovo će joj biti osmi nastup u finalnom meču.

Ova utakmica je repriza duela drugog kola grupe "A", koji se desio na istom ovom stadionu 18. januara, a pobedili su "super orlovi" sa 1:0, golom Vilijama Trust-Ekonga, saigrača naših Andrije i Živka Živkovića u PAOK-u.

Ali, mnogo toga se promenilo od pomenute utakmice, između ostalog i selektor Obale Slonovače. Domaćin je otpustio Žan-Luja Gase posle ubedljivog (0:4) poraza od Ekvatorijalne Gvineje u trećem kolu, iako se tada još nije znalo da li će ekipa proći dalje kao jedna od četiri trećeplasirane ekipe. Čelnici FS Obale Slonovače su za vršioca dužnosti selektora postavili Emersa Faea, nekadašnjeg vezistu Nanta i Nice, kratko i Redinga, člana one sjajne generacije "slonova" koja je nesrećno izgubila finale AFKON-a 2006. godine, predvođena Didijeom Drogbom, Jajom Tureom i ostalim asovima svetskog fudbala.

Slonovi su se kroz iglene uši provukli u nokaut fazu kao najlošija od četiri trećeplasirane ekipe kojoj je to uspelo a tamo su u osmini finala naleteli na branioca titule Senegal, koga su eliminisali na penale. Bili su na pragu eliminacije pošto su produžetke izborili golom Franka Kesija sa bele tačke u 89. minutu.

Usledio je duel sa Malijem u četvrtfinalu. "Orlovi" su u 16. minutu promašili penal, a "slonovi" u 43. ostali sa igračem manje pa su tako hendikepirani od 70. minuta jurili i minus od jednog gola. Produžetke su izborili u 90. minutu, a pobedu im je u 122. minutu doneo Diakite.

Heroj pobede od 1:0 protiv DR Konga u polufinalu bio je napadač Borusije Dortmund Sebastijen Ale koji je nedavno pobedio rak testisa.

Nigerija je na AFKON došla kao favorit iz senke, ako može i tako da se kaže. Malo ko je pre početka turnira verovao u izabranike Hozea Peseira, naročito posle neubedljivog remija u prvom kolu protiv Ekvatorijalne Gvineje. Ali, usledile su minimalne pobede protiv Obale Slonovače i Gvineje Bisao, a u međuvremenu krenula je i seča favorita. Alžir i Tunis nisu ni prošli grupu, šampion Senegal, vicešampion Egipat i četvrta reprezentacija sa Mundijala Maroko poispadali u osmini finala, a "Super orlovi" u istoj rundi eliminisali najvećeg rivala Kamerun i već tada je postalo jasno da Portugalac na klupi Nigerije zna šta radi, a i njegovi izabranici.

Nakon što su u prvom kolu protiv Ekvatoriajlne Gvineje primili jedan gol, mrežu "super orlova" niko nije zatresao u naredne četiri utakmice, dve grupne i dve u nokaut-fazi. Usšelo je to napokon u polufinalu jednom od najprijatnijih iznenađenja, Južnoj Africi. Teboho Mokoena, vezista Mamelodi sandaunsa postigao je gol iz penala u 90. minutu da bi anulirao prednost Nigerije i odveo utakmicu u produžetke. Kasnije je postao tragičar jer je u penal seriji on bio taj koji je promašio, a isto mu se desilo i u meču za treće mesto, ali su saigrači ispravili njegov kiks pa je "bafana" osvojila bronzu.

Najbolji igrač Afrike Viktor Osimen postigao je samo jedan (priznat) gol na ovom prvenstvu, ali je i pored toga najzaslužniji za ulazak Nigerije u finale, jer njegova igra bez lopte često je izluđivala protivničke defanzivce, naročito protiv Kameruna gde je otvorio dosta prostora Ademoli Lukmanu za njegovu briljantnu partiju i dva gola u mreži "nepobedivih lavova".

Ostaje da se vidi da li će Peseira izvesti tim u standardnoj formaciji 4-3-3 ili će opet, kao u prvom duelu sa "slonovima" pribeći lukavstvu i postaviti igru sa trojicom pozadi i ofanzivnim bekovima.

Možda najveći problem Nigerije je velika minutaža ključnih igrača. Tek u polufinalu Peseiro je pružio priliku napadačima Teremu Mofiju i Kelečiju Iheanačou, a pojedini igrači "Super orlova" proveli su na terenu više od 500 minuta na ovom AFKON-u.

S druge strane, samo četvorica igrača Obale Slonovače nakupili su toliku minutažu, ostali daleko manje.

V. D. selektora "slonova" Fae imaće u finalu na raspolaganju Sera Orijea, nakon što je desni bek Galatasaraja propustio pobedu u polufinalu zbog žutih kartona. Isti slučaj je sa Omarom Dijakiteom, strelcem odlučujućeg gola protiv Malija, ali on će meč verovatno početi sa klupe.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ PREDLOG: 0-2 (kvota 1,45)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu

Andrej Rubljov uopšte nije naivan teniser. Oni koji su ga posmatrali samo u prethodnih šest sedmica, kada nije imao nijednu pobedu do dolaska u Madrid, verovatno bi pomislili drugačije, ali je on upravo u prestonici Španije nokautirao i najboljeg Španca koji trenutno igra tenis - trećeplasiranog na ATP listi, dvostrukog uzastopnog šampiona madridskog mastersa, Karlosa Alkaraza. A onda je momak na koga je Rusija ponosna izjavio nešto zanimljivo.

01. 05. 2024. u 21:36

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)