DERBI PODELJENOG GRADA: Velež gostuje Zrinjskom na svom stadionu

O. M.

18. 10. 2023. u 10:13 >> 10:13

OVE srede Mostar će biti centar fudbalskih zbivanja u "regionu", pošto se na stadionu pod "Bijelim brijegom" igra gradski derbi između Zrinjskog i Veleža. Ova utakmica "visokog rizika" zakazana je za 16 časova i 30 minuta.

ДЕРБИ ПОДЕЉЕНОГ ГРАДА: Вележ гостује Зрињском на свом стадиону

Profimedia

Reč je o zaostalom meču trećeg kola bosanskohercegovačke Premijer lige. Susret je odložen, pošto je Zrinjski u to vreme imao obaveze u kvalifikacijama za evrokupove. Da je odlaganje imalo smisla pokazali su "plemići" plasmanom u grupnu fazu Lige konferencija gde igraju zapaženu ulogu. U drugom kolu su izgubili na gostovanju slavnoj Aston vili, a jedini gol primili su tek u četvrtom minutu nadoknade izgubljenog vremena. Prethodno su na "svom" stadionu šokirali AZ Alkmar i ceo fudbalski svet, okrenuvši Holanđane od 0:3 do 4:3.

Ovi znaci navoda u reči "svom" nisu tu slučajno, pošto je stadion pod Bijelim brijegom od svoje izgradnje 1958. godine do početka ratova na tlu današnje Bosne i Hercegovine pripadao Veležu, koji je od tada morao da se preseli na levu obalu Neretve i zaigra na stadionu u naselju Vrapčići, koji je u međuvremenu renoviran i preimenovan u "Rođeni", po nadimku nekada, a mnogi će uprkos brojnim titulama Zrinjskog reći i sada, najvećeg hercegovačkog kluba.

Trenutno je Zrinjski četvrti na tabeli sa 18 bodova iz osam odigranih utakmica, dok je Velež peti sa bodom manje i utakmicom više. "Plemići" su u seriji od četiri prvenstvene pobede koje su usledile posle dva minimalna poraza u derbijima, od Sarajeva u gostima i Posušja kod kuće. U poslednjem ispitu savladali su Slogu iz Doboja u Mostaru, golovima Kiša i Jukića.

Velež je posle nešto lošijeg starta i smene trenera zaigrao bolje i sada je u solidnoj seriji od četiri pobede u poslednjih pet utakmica. Izgubili su "rođeni" samo na gostovanju banjalučkom Borcu sa 2:1, dok su u prethodnom kolu istim tim rezultatom savladali Posušje, koje je mesec dana ranije šokiralo Zrinjski.

Zrinjski ima četiri vezane pobede u međusobnim susretima sa Veležom, ali su tri od njih bile 1:0, uključujući i poslednji derbi pod Bijelim brijegom. Velež ima samo jednu pobedu u poslednjih 10 susreta, uz dva remija.

Tačan broj mostarskih derbija nije poznat i verovatno nikada neće biti utvrđen jer su skoro svi podaci o utakmicama pre Drugog svetskog rata uništeni ili zauvek izgubljeni. Nešto Veležove arhive su uništili okupatori, a drugi deo je sakriven, ali je vihor rata odneo sve koji su znali gde je pohranjen.

Od obnavljanja Zrinjskog odigrali su 44 prvenstvene utakmice, a skor je 24 pobede plemića, 12 "rođenih" i osam nerešenih.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ PREDLOG: 1 (kvota 1,57)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu

Andrej Rubljov uopšte nije naivan teniser. Oni koji su ga posmatrali samo u prethodnih šest sedmica, kada nije imao nijednu pobedu do dolaska u Madrid, verovatno bi pomislili drugačije, ali je on upravo u prestonici Španije nokautirao i najboljeg Španca koji trenutno igra tenis - trećeplasiranog na ATP listi, dvostrukog uzastopnog šampiona madridskog mastersa, Karlosa Alkaraza. A onda je momak na koga je Rusija ponosna izjavio nešto zanimljivo.

01. 05. 2024. u 21:36

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)