PSV NE DA "KROJFA": Sezonu u Holandiji tradicionalno otvara superkup, koji nosi ime po legendi svetskog fudbala

O. M.

04. 08. 2023. u 14:36 >> 14:36

NOVU sezonu u holandskom fudbalu otvara utakmica Superkupa, koji se od 1996. godine zove "Štit Johana Krojfa". Utakmica se igra od 20 časova na "De kujp" stadionu u Roterdamu.

ПСВ НЕ ДА КРОЈФА: Сезону у Холандији традиционално отвара суперкуп, који носи име по легенди светског фудбала

Foto: Profimedia

Trofej, za koji se tradiocionalno bore prvak države i osvajač nacionalnog kupa, dve godine uzastopno je osvajao PSV Ajndhoven, oba puta pobedivši u finalima Ajaks, dok će ove godine "filipsovci" imati priliku za het-trik, s tim što će im rival ovog puta biti  Fejenord.

PSV je, inače, rekorder takmičenja sa 13 osvojenih trofeja, Ajaks je devet puta bio pobednik, Fejenord četiri, a jedino je još Tvente (2010. i 2011) ovaj štit osvajao više od jednom.

Fejenord je od 2017. čekao na titulu šampiona Holandije, a te godine je osvojio i Superkup pobedivši tadašnjeg osvajača kupa Vitese. Sledeće sezone odbranio je titulu kada je kao osvajač kupa savladao tadašnjeg šampiona, a današnjeg protivnik, PSV Ajndhoven. Bio je to poslednji Fejenordov trofej do proleća ove godine kada je osvojio šampionsku titulu sa ubedljivih sedam poena prednosti ispred PSV Ajndhovena i čak 13 ispred branioca titule Ajaksa.

Pobeda u superkupu donela bi veliki zamajac izabranicima Arnea Slota pred početak "prave" sezone, kako u Erediviziji, tako i u Ligi šampiona, gde Fejenord, nekadašnji šampion Evrope, čeka na značajniji rezultat od 2000. godine kada je stigao do druge grupne faze (poslednjih 16). 

Utakmice iz pripremnog perioda ne obećavaju mnogo, bar kada je reč o rezultatima, mada je jasno da je fokus bio više na fizičkoj pripremi. Ostvarene su tri pobede, nad Cvoleom, Brižom i Benfikom, remiji sa Viljarealom i Sen Žiloa, a od Hofenhajma je pretrpljen poraz.

S druge strane, PSV je prošlu sezonu završio na drugom mestu u Erediviziji sa 75 osvojenih bodova. Pošto će za razliku od Fejenorda, svoje mesto u grupnoj fazi Lige šampiona morati da traže kroz kvalifikacije, koje počinju iz treće runde, fudbalerima PSV-a ova utakmica je značajnija u smislu pripreme i podizanja samopouzdanja.

Izabranici Petera Bosa imali su rezultatski znatno uspešniji pripremni period od Fejenorda, iako se mora priznati da su im i protivnici bili dosta lakši. Pretrpeli su samo jedan poraz i to na startu priprema od Sent Trojdena sa 2:1, a zatim su pobeđivali redom: Linc, Augzburg, FK Ajndhoven i Notingem forest, koga su na svom "Filips stadionu" savladali golom belgijskog vunderkinda Johana Bakajoka.

Poslednja četiri i sedam od poslednjih deset međusobnih susreta ovih ekipa ušlo je u 3+.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ PREDLOG: 3+ (kvota 1,75)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)