"ŠTRBAC" PREČICA DO NJIVA: Konačno stigao tegljač koji će vući skelu na Tisi

B. GRUJIĆ

20. 05. 2021. u 06:54

MEŠTANI sela Taraš na Tisi, kod Zrenjanina, konačno su odahnuli.

ШТРБАЦ ПРЕЧИЦА ДО ЊИВА: Коначно стигао тегљач који ће вући скелу на Тиси

Foto: Grad Zrenjanin

Nakon višemesečne borbe da im se omogući prelaz preko reke i odlazak do njiva, konačno je stigao motorni tegljač "Štrbac", nosivosti 1.000 tona, koji će vući skelu, koja je na ovom mestu u funkciji od 1887. godine.

Tako je konačno rešen veliki problem ovdašnjih poljoprivrednika, koji je nastao usled početka primene zakonske uredbe, kojom se na međudržavnim rečnim tokovima, zabranjuje upotreba skela vučenih sajlom. Grad Zrenjanin, na zahtev meštana Taraša, došao je do najboljeg rešenja za funkcionisanje skele.

- Kako smo i obećali, pre dva meseca, pronašli smo rešenje i omogućili meštanima sela Taraš prelazak sa jedne obale na drugu, kako bi mogli nesmetano da se bave ratarstvom - kaže zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, koji je zajedno sa meštanima sela dočekao dolazak motornog tegljača.

On je rekao da je postignut dogovor sa brodogradilištem "Begej" oko iznajmljivanja tegljača, koji će vući skelu dok se ne nađe savremenije rešenje. Za funkcionisanje skele, na godišnjem nivou, iz budžeta grada izdvajaće se oko 2,5 miliona dinara.

PLOVIO 20 DANA

NAKON što je porinut u Begej, na brodogradilištu kod sela Perlez, tegljač je dvadesetak dana plovio i konačno stigao do skele u Tarašu.

- Do sada smo morali okolo, preko Žabaljskog mosta, pravile su se velike gužve u saobraćaju i ogromni troškovi za naftu, a nije bilo ni bezbedno - kaže Dragana Žebarac, iz Taraša, koja obrađuje 200 hektara zemlje sa druge strane Tise.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MALO NEDOSTAJE DA LEGO MUSKETARI ODU NA FLORIDU: Novac za gimnazijalce iz Kragujevca prikupljaju i građani