MEŠTANI USPELI DA IZVUKU POTOPLJENU SKELU: Poduhvat meštana Obreža, kod Jagodine na Velikoj Moravi (FOTO/VIDEO)

S. Babović

04. 09. 2020. u 07:19

TRENUTNO najpoznatija skela na srpskim rekama, koju je 23. juna nabujala Velika Morava “nosila” 55 kilometara od Varvarina do Jagodine, sve dok se nije “nasukala” kod sela Bagrdan, konačno je izvučena iz vode, saznaju “Novosti”.

МЕШТАНИ УСПЕЛИ ДА ИЗВУКУ ПОТОПЉЕНУ СКЕЛУ: Подухват мештана Обрежа, код Јагодине на Великој Морави (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Privatna arhiva

Meštani Obreža kod Varvarina, koji su dragoceno plovilo jurili sve do susednog Pomoravskog okruga, uspeli su da pumpama izvuku vodu i da je privežu na obalu gde trenutno pluta,čekajući dalje rasplet događaj.

“Povratak” skele u Obrež,međutim,sve je izvesniji.

- Naša skela sada, hvala Bogu, pluta na vodi, ali je prilično sigurna - kaže za “Novosti” Miodrag Miletić, meštanin Obreža. Sakupili smo oko 4.000 evra za rešeavanje ovog pitanja, a opština ulaže 142.000 dinara kako bi nam pomogla da rešimo problem. Očekujemo da uskoro radnici obližnje šljunkare, kamionima i bagerima izvuku sasvim skelu na obalu, a angažovana je i firma za transport iz Beograda, kako bi je konačno vratili u selo.

BEZ PLOVILA TEŠKO DO ORANICA

KOLIKO skela znači Obrežanima,najbolje svedoči podatak da u prethodna dva meseca, dnevno,zabilaznim putem do njiva na drugoj obali “utroše” po tri sata, dok sa skelom Veliku Moravu mogu da “savladaju” za pola sata. Više od 300 hektara najplodnije zemlje nalazi se “preko puta”

Meštani Obreža su,kako su “Novosti” pisale, skelu na Velikoj Moravi koristili od 1826.godine. Pretpostavlja se da je neko drvo prilikom obilnih kiša i nevremena udarilo u sajlu, otkačilo je, a sa njom je na put dug 55 kilometara krenula i skela. Nasukala se kod Bagrdana.

Duže od dva meseca, poljoprivrednici su pokušavali da je vrate, jer je skela, nabavljena 2003. godine, bila najbrži prevoz do njihovih plodnih njiva na drugoj obali reke. Plovilo je dugačko oko 15 metara, a može da preveze 25 tona. Ni sva njena težina, međutim, nije mogla da “pobedi” nadošlu Veliku Moravu. Meštani su skelu jurili tog 23. juna duž obale i drumom i donekle uspeli da je sistignu kod Ćuprije.

- I tada nam je izmakla, pa je jedino što smo mogli da uradimo je da je nekako privežemo kada se sama zaustavila, kod Jagodine - priseća se Miletić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)