"OSVETA" IH OTERALA U PODRUM? U Odžacima negoduju zbog iseljavanja ekologa iz prostorija dobijenih od opštine

Z. RAJIĆ

19. 05. 2021. u 19:20

ŽITELjI opštine Odžaci negoduju zbog iseljavanja ekološkog udruženja iz dosadašnjih prostorija, kao i zbog nedavnog poskupljenja vode za piće, kanalizacije i odnošenja smeća.

ОСВЕТА ИХ ОТЕРАЛА У ПОДРУМ? У Оџацима негодују због исељавања еколога из просторија добијених од општине

Foto: EPO

Oni smatraju da je u oba slučaja reč o "osveti" zbog "uzbunjivačkog" delovanja čuvara prirode, a posebno zato što je Dušan Mirković iz Ekološkog pokreta Odžaka (EPO) izdejstvovao da se sa komunalnog računa za vodu skine taksa na vodomer, jer je dokazao da je ova dažbina devet i po godina nezakonito naplaćivana.

Posle 16 godina ekolozi su morali da napuste prostorije, koje im je opština ustupila na besplatno korišćenje, pa je sada njihovo sedište preseljeno u podrum kuće predsednika EPO Ivice Ćirića!

- Bitno je da vam otežaju toliko da morate da idete iz prostorija, a cilj je da vas nateraju da odustanete. Tada niko neće odgovarati za greške i kršenja zakona u oblasti ekologije - napisao je Aleksandar Jovanović u podršci iseljenim ekolozima.

Reagovao je i prof. Miladin Ševarlić, nestranački narodni poslanik, ističući da je "žalosno da se EPO, jedno od najaktivnijih udruženja, iseljava zbog nameta države".

POSKUPLjENjE BEZ OBRAZLOŽENjA

VODA je u Odžacima i još sedam sela poskupela sa 49,9 na 59,9 dinara po kubnom metru. Poskupljenje nema ikakvog obrazloženja, koje u JKP "Usluga" nisu dali ni po zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja. Uskoro će veću cenu plaćati i potrošači u Bačkom Brestovcu, gde postoji zasebno JKP "Brestkom".

U opštinskim konkursima za projekte NVO zabranjuje se da se odobrenim novcem podmiruju tekući materijalni troškovi, a upravo su oni stavili ključ na dosadašnje sedište EPO.

- Za rešavanje pitanja finansiranja NVO uporno insistiramo da se obnovi rad Zelenog saveta SO i da se formira Komisija za saradnju sa udruženjima, što je predviđeno Statutom opštine, ali je ostalo mrtvo slovo na papiru - kaže Mirković.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!