KUĆA VIŠE NIJE SAN: U Novom Sadu stambeno pitanje rešilo 15 izbegličkih i raseljenih porodica (FOTO)

Lj. P.

19. 05. 2021. u 08:50

BOJANA Beljanski (32), učiteljica seoske škole "Braća Novakov" u Silbašu, odbrojala je postanarske dane.

КУЋА ВИШЕ НИЈЕ САН: У Новом Саду стамбено питање решило 15 избегличких и расељених породица (ФОТО)

Foto: N. Karlić

Sa suprugom i dvoje dece useliće se u kuću u obližnjim Paragama, kupljenu zahvaljujući pomoći Pokrajinske vlade i njenom Fondu za izbegla, raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu.

Ova mlada žena veli nam da je podstanar otkako je 1996. izbegla iz Drvara, a sada posle četvrt veka, konačno će imati svoj krov nad glavom. Još ranije je čula za ovu vrstu pomoći, ali se sada prvi put osmelila da konkuriše i posrećilo joj se.

Radost nije mogao da sakrije ni starina Novo Bilić (71), koji će se skućiti u Baču, gde će se preseliti iz obližnjeg Obrovca, gde živi kod rođaka od 1995. godine kada je morao da napusti selo Komar kod Donjeg Vakufa.

- Krov nad glavom je najvažniji - kazuje Novo. - Sam sam, nemam porodicu, ali imati svoj dom je najlepše.

Ni Spomenka Romanov (45) iz Zrenjanina ne krije radost zbog dobijanja ugovora zahvaljujući kojem će ona i njena porodica rešiti stambeno pitanje.

- Sve mi ovo puno znači, jer smo veći deo života u podstanarima - kazuje Spomenka, koja je u Banat stigla 1992. godine iz Mostara. - Pre svega sigurnost za moje dvoje dece. Imam posao, i sada će nam biti mnogo lakše kad imamo svoj krov nad glavom.

Pomoć za stambeno zbrinjavanje, u iznosu od 15 miliona dinara, juče je na svečanosti u Pokrajinskoj vladi dobilo 15 izbeglih i raseljenih porodica, a prema rečima Duška Ćutala, direktora Fonda za izbegla, raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu, dodela ugovora je deo projekta čiji je cilj trajno zbrinjavanje izbeglih i raseljenih lica sa prebivalištem na teritoriji Vojvodine.

NAJBOLjIM ĐACIMA PO 40.000 DINARA

ZA 100 najboljih učenika srednjih škola, pre nekoliko dana je dodeljena jednokratna novčana pomoć u iznosu od po 40.000 dinara, jer na taj način, prema Sofićevim rečima, Pokrajina želi da pomogne njihovo školovanje i stvori bolje uslove učenicima koji svojim rezultatima opravdavaju veru u izvesnu budućnost Srbije.

On je podsetio da je ovom merom Pokrajinska vlada rešila stambeno pitanje za gotovo 500 porodica, da je više od 800 porodica dobilo pomoć u vidu građevinskog materijala, te da su od 2018. godine sva opredeljena sredstva bespovratna.

Prema rečima Aleksandra Sofića, pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međunarodnu saradnju i lokalnu samoupravu, u ovoj godini Pokrajinska vlada je opredelila 30 odsto više sredstava za budžet Fonda u odnosu na prethodnu godinu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)