"SLAVA SVIM BORCIMA": U Kikindi obeležen Dan pobede nad fašizmom (FOTO/VIDEO)

R. Š.

09. 05. 2021. u 13:22

POLAGANjEM venaca najpre na Ruskom groblju, a potom i na spomenik žrtvama fašizma od 1941-1945. godine u centru grada, u Kikindi je u nedelju, 9. maja, obeležena godišnjica velike pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

СЛАВА СВИМ БОРЦИМА: У Кикинди обележен Дан победе над фашизмом (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: R.Š.

Vence su položili Oleg Stupin, savetnik u ambasadi Ruske Federacije u Beogradu, predstavnici Gradske uprave, SUBNOR-a i drugih boračkih udruženja i političkih stranaka.

- Ovo je dan velike pobede i velike bitke u kojoj smo bili zajedno, ruski i srpski narod. Moramo da se sećamo svih žrtava i svih zločina u Drugom svetskom ratu. Moramo da radimo sve da se ideje fašizma nikada više ne vrate. Nadam se da ćemo se i u budućnosti boriti pritiv svakih zločina. Slava svim borcima koji su se vratili kući iz rata i slava onima koji su dali svoje živote za slobodu i veliku pobedu. Živela Srbija, živela Rusija i živela rusko-srpska društva – rekao je Oleg Stupin, obraćajući se prisutnima na srpskom jeziku.

U ime lokalne samouprave gostima i prisutnim građanima obratio se Mladen Bogdan, predsednik Skupštine grada Kikinde, podesaćjući da je u Drugom svetskom ratu pobeđena najveća nesreća koja se dogodila modernom čovečanstvu.

- Pobedili smo tako što smo se borili zajedno, što smo želeli slobodu i isticali je u prvi plan. Srbija je prva u okupiranoj Evropi počela ustanak protiv fašizma. I Kikinda je uvek bile slobodarske i teđila je slobodi i samostalnosti – rekao je Bogdan.

Na tekovine Drugog svetskog rata podsetio je predsednik kikindskog SUBNOR-a Savo Orelj. Među prisutnim građanima bili su i Marko Vuković (96) jedini živi oslobodilac Kikinde u Drugom svetskom ratu, koji je u oslođođeni grad ušao sa sa ruskim pukom 6. oktobra 1944. godine i Zdravko Ljiljak, takođe učesnik rata koji je prošle godine proglašen počasnim građaninom Kikinde.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna