DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM: Delegacije danas kod spomenika i spomen-obeležja u Kruševcu

S.B.

09. 05. 2021. u 12:13

VIŠE delegacija položilo je cveće i vence na spomen obeležja u Memorijalnom kompleksu Slobodište i na Spomenik crvenoarmejcima u Kruševcu povodom Dana pobede nad fašizmom.

ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ: Делегације данас код споменика и спомен-обележја у Крушевцу

Foto: GU Kruševac

Gradonačelnica Jasmina Palurović i predsednik Skupštine grada Predrag Vukićević, učinili su to u ime Grada Kruševca.

Delegacije Grada, SUBNOR-a i Udruženja penzionera “Car Lazar” su prvo položile cveće na humke streljanih na Slobodištu, dok su na Spomenik crvenoarmejcima, pored gradskog i skupštinskog rukovodstva, počast odale i delegacije Rasinskog upravnog okruga, Vojske Srbije, Udruženja rezervnih vojnih starešina, SUBNOR-a, Udruženja ratnih vojnih invalida, Udruženja vojnih penzionera, Udruženja penzionera „Car Lazar“, Gradski odbor SPS, Udruženja za negovanje slobodarskih tradicija i Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva „Sveslavica“.

Kako se podseća u saopštenju Gradske uprave povodom Dana pobede nad fašizmom, 9.maja 1945. godine, nacistička Nemačka potpisala je kapitulaciju, a istoga dana 1950. godine, francuski ministar Rober Šuman predstavio je predlog organizovanja Evrope, zasnovan na principima mira, razumevanja, tolerancije i saradnje, poznat kao Šumanova deklaracija.

Drugi svetski rat bio je najtragičniji oružani sukob u istoriji čovečanstva. Stradalo je 50 miliona ljudi, od kojih su 30 miliona bili civili. Jugoslavija je evidentirala oko 1,7 miliona žrtava. U ratu je učestvovala 61 država sa 110 miliona vojnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!