DO ZAKUPA DRŽAVNIH NJIVA UZ - KLIK: U Kikindi drugi krug licitacije za poljoprivredno zemljište

R. Š.

27. 04. 2021. u 18:10

DRUGI krug javnog nadmetanja za izdavanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u ataru Kikinde biće organizovano elektronskim putem.

ДО ЗАКУПА ДРЖАВНИХ ЊИВА УЗ - КЛИК: У Кикинди други круг лицитације за пољопривредно земљиште

Foto: R. Š.

To znači da će zainteresovana pravna ili fizička lica najam neke parcele, od ukupno 3.138 hektara, moći da ostvare samo uz pomoć miša i klika na računaru. Za zakup je zemlja na području grada i osam sela, što je ukupno devet katastarskih opština, jer su sve parcele u Ruskom Selu već zakupljene.

- Najviše zemljišta, pašnjaka i livada ostalo je u ataru Iđoša, Sajana, Mokrina i Kikinde. Početna cena je 20 odsto niža nego u prvom krugu. Zakup njiva prve klase, voćnjake i vinograde iznosiće 23.700, a osme klase 7.300 dinara. Livade prve klase izdaju se po početnoj ceni od 5.700 dinara. Cena svake lošije klase je deset odsto niža - naveo je Ljuban Sredić, član Gradskog veća za poljoprivredu i mesne zajednice.

Kompletna procedura izdavanja zemljišta u zakup odvijaće se preko aplikacije na sajtu Uprave za poljoprivredno zemljište. Potrebna dokumentacija dostavljaće se skenirana ili fotografisana, a potencijalni zakupci treba da uplate tačno određene iznose depozita za svako nadmetanje, odnosno za svaku parcelu pojedinačno za koju će licitirati.

NAJSKUPLjI ZAKUP

Na prvoj licitaciji u februaru najvišu cenu dostigla je najkvalittenija zemlja u Banatskom Velikom Selu, 70.000 dinara po hekatru. Međutim, ponuđač je odustao tako da je izdata nešto jeftinije. Neke oranice u Ruskom Selu zakupljene su za 60.000 dinara, a u Novim Kozarcima za 55.000 dinara. Najviše parcela plaćeno je po prosečnoj početnoj ceni od 252 evra po hekataru.

Rok za prijave traje od 7. maj, do 14 sati, a otvaranje ponuda i rang lista najpovoljnijih ponuđača biće objavljena 21. maja. Sredić je naveo da je do sada u zakup izdato 8.770 hektara državnog zemljišta i od toga će u gradski budžet biti uplaćen godišnji prihod od oko 65,5 miliona dinara.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna